Na vrh

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Datum objave: 
06.12.2016
 
Počitnikovanje v tujini načrtujemo, ne pa tudi bolezni ali poškodb, ki nas žal lahko doletijo tudi tam. Tema tokratnega prispevka so nenačrtovano zdravstvene storitve v Evropski uniji, kadar torej nenadoma zbolimo oz. se poškodujemo.
 
Na splošno je znano, da smo v Evropski uniji upravičeni do nekaterih zdravstvenih storitev. Kot državljani Evropske unije smo z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja med začasnim bivanjem v drugi državi EU in ponekod drugod upravičeni do vseh nujnih zdravstvenih storitev v javnih zavodih. Torej kadar potrebujemo nenačrtovno zdravljenje. Če smo na počitnicah, poslovnem potovanju ali študiju imamo enake pravice do nujne zdravstvene oskrbe kot zavarovanci te države. Ni pa evropska kartica nadomestilo za turistično zavarovanje. Če bi npr. potrebovali prevoz domov, nam Evropska kartica ni v pomoč.
 

 
Če evropske kartice zdravstvenega zavarovanja nimamo ali je ne moremo uporabiti, nam zdravljenja ne smejo zavrniti. Res pa je, da bomo morda morali za zdravstveno storitev takoj plačati in nato zaprositi za povračilo stroškov.
 
Zdravstveni sistemi se med državami EU razlikujejo in nekatere storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah. Informacije o zdravstvenem sistemu države, ki jo želimo obiskati, lahko poiščemo na spletu – priporočena vstopna točka je portal Tvoja Evropa ali na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je naša nacionalna kontaktna točka za čezmejno zdravstveno varstvo. Za uporabnike pametnih telefonov pa obstaja zelo priročna aplikacija za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.
 
Sicer pa velja, da bomo morali doplačati tisto, kar v državi kjer koristimo storitve, sodi med dopolnilno zavarovanje. Evropska kartica namreč pokriva le obvezno zdravstveno zavarovanje in ne dopolnilnega. Tako je npr. v Avstriji za predpis zdravil potrebno doplačilo 5,70 € na recept, za bolnišnično zdravljenje pa od 12,50 - 20,60 € na dan zdravljenja.