Na vrh

Postopek prodaje avtomobila

Datum objave: 
04.12.2017
 
Kadar želimo prodati svoj rabljen avtomobil, smo na eni strani soočeni z odločitvijo ali ga prepustiti za manjši znesek trgovcu ob nakupu novega avtomobila oziroma v komisijsko prodajo ali pa ga na drugi strani, v upanju za višji znesek, poskusiti sami prodati.
 
Najprej je zagotovo potrebno pripraviti spletni oglas, ki mora biti privlačen tako po opisu, po kvalitetnih fotografijah in seveda s ceno. Ko se kupec najde, si ta želi predmet prodaje, torej avtomobil, ogledati. Priporoča se, da prodajalec iskreno sporoči morebitne pomanjkljivosti avtomobila, od manjkajoče opreme, nedelujočih delov ali poškodb vozila. Prodajalec sicer kasneje ne odgovarja za napake oziroma lastnosti vozila potrebne za njegovo običajno rabo, če jih je bilo moč ugotoviti z običajnim pregledom. Prodajalec pa ohrani to odgovornost, v kolikor izjavi da avtomobil nima napak oziroma da ima določene lastnosti.
 

 
Skrite napake
 
Za skrite napake običajno tudi prodajalec ne ve. Vseeno pa po zakonu odgovarja za napake, ki se pokažejo v roku šestih mesecev od izročitve avtomobila, če jih z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti. Ta rok pa ne velja, če je prodajalec za napako vedel oziroma je napaka takšna, da mu ni mogla ostati neznana.
 
Sledi podpis prodajne pogodbe, pri čemer poudarjamo: »Prodajalcem mora biti jasno, da je sama pogodba zelo pomemba in njena sklenitev ni samo del postopka za prenos lastninske pravice. Potrebno je natančno preveriti vse podatke, o vozilu, stanju vozila, o kupnini, načinu in času plačila, izročitvi, prepisu vozila, ipd. Tako se zavaruje kupec in prodajalec.«
 
Izročitev avtomobila
 
Smiselno je, da se avtomobila pred izvedbo prepisa nikakor ne izroči kupcu, saj je vozilo uradno še registrirano na prodajalca. Prodajalec in kupec se naj osebno zglasita na upravni enoti, kjer prodajalec avtomobil odjavi, kupec pa ga prijavi, oziroma opravita prepis vozila. Spremembo lastništva je vedno potrebno prijaviti v 15-ih dneh.