dr. Milan Zver

Poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS) in Evropske ljudske stranke (ELS)

Mandati in članstvo

Št. mandatov: 3

 • Prvi mandat 2009-2014
 • Drugi mandat 2014-2019
 • Tretji mandat 2019-2024

Član odbora/delegacije:

 • CULT – Odbor za kulturo in izobraževanje
 • DSAS – Delegacija za odnose z državami južne Azije

Namestnik odbora/delegacije:

 • AFET – Odbor za zunanje zadeve
 • DCAM – Delegacija za odnose z državami Srednje Amerike
 • DLAT  – Delegacija pri Evro-latinskoameriški parlamentarni skupščini
Mandati in članstvo

Št. mandatov: 3

 • Prvi mandat 2009-2014
 • Drugi mandat 2014-2019
 • Tretji mandat 2019-2024

Član odbora/delegacije:

 • CULT – Odbor za kulturo in izobraževanje
 • DSAS – Delegacija za odnose z državami južne Azije

Namestnik odbora/delegacije:

 • AFET – Odbor za zunanje zadeve
 • DCAM – Delegacija za odnose z državami Srednje Amerike
 • DLAT  – Delegacija pri Evro-latinskoameriški parlamentarni skupščini
Drugi val koronavirusne krize

Oktober 2020

Dragi mladi,

Evropa in z njo tudi Slovenija se nahajata v drugem valu koronavirusne krize. Tako kot ta bolezen spreminja študijske in izobraževalne procese velike večine mladih, ki sedaj na lastni koži spoznavajo digitalno učenje, tako spreminja tudi delo v mnogih poklicih in panogah.

Nekoč nepredstavljivo delo od doma, sedaj zaradi ohranjanja zdravja ljudi, po nekaterih evropskih državah tudi zaradi omejitev delovanja javnega prometa, na nekaterih področjih postaja že skorajda nuja.

Digitalizacija in digitalna transformacija, v katero namerava Evropska unija v prihodnje namenjati veliko sredstev, postajata ne več izbira, temveč obveza. Šolski sistemi se, seveda z nekaj težavami, situaciji prilagajajo v izjemno kratkem času, delovna zakonodaja bo vsem tem spremembam, ki smo jim priča, morala slediti. Enako velja za delo poslancev, za katerega si nismo mislili, da bo v tako kratkem času postalo tudi e-delo. Naša vsakdan je vsaj za nekaj časa močno digitalen oziroma na nekaterih mestih postaja kar e-vsakdan.

Druženje z našimi prijatelji, sodelavci, ljudmi, ki so nam blizu, je v tem trenutku omejeno. A ne le pri nas, tudi drugod po Evropi sprejemajo podobne ukrepe, s katerimi se želi zaščititi zdravje mnogih. Čez poletje smo poslušali, da koronavirus prizadene samo starejšo populacijo s pridruženimi boleznimi. Podatki kažejo, da temu ni tako in da je ogroženo celotno prebivalstvo. Prav zato, ker virus ne izbira, so ukrepi, ki jih sprejemajo države, v tem trenutku za koga morda celo preveč restriktivni, a če jih bomo dosledno upoštevali, bo čas, ko bomo naša življenja spet lahko spravili v ustaljene tirnice, blizu. Druženja na zabavah, gledališčih, prireditvah, so sedaj za nekaj časa postavljena na stran, a le za to, da bomo lahko kasneje, ko bo ta virus premagan, naša druženja še bolj okrepili.

Spoštujmo ukrepe za naš lepši jutri in ostanimo zdravi!

Milan

Nov migracijski in azilni pakt Evropske komisije

September 2020

Spoštovani mladi,

moj zapis nastaja po novinarski konferenci, na kateri je Evropska komisija predstavila nov migracijski in azilni pakt. V ospredje pakta Evropska komisija postavlja mehanizem, ki naj bi omogočil human, vzdržen in trajnosten pristop k reševanju migracijske krize.

Načrt predvideva obvezno sodelovanje držav članic v  mehanizmu, in sicer na način, da se pomaga državam, ki se srečujejo s povečanim obsegom migrantov. Evropska komisija predvideva solidarnostno pomoč, ki temelji na tesni povezavi med premeščanjem migrantov, ki bi lahko izpolnjevali pogoje za azil, in vračanjem nezakonitih migrantov. Ob tem pa naj bi vsaka država članica lahko sama izbrala kak način pomoči želi nuditi najbolj obremenjenim državam.

 A današnja razgrnitev načrta pomeni šele začetek pogajanj, kajti na predstavljeni predlog bosta svoje mnenje podala še Evropski parlament in Svet, končni dogovor pa bo rezultat pogajanj med vsemi tremi institucijami. Ob tem, da so nekatere države članice o načrtu že izrazile stališče, da si ne predstavljajo novega azilnega dogovora brez obveznega premeščanja migrantov.

 Sam obveznih kvot ne podpiram in menim, da je potrebno ohraniti sistem, v okviru katerega države članice samostojno odločajo, ali želijo sprejemati obvezno premeščanje prebežnikov ali ne. Pozdravljam pa nabor novih ukrepov, s katerimi Evropska komisija želi okrepiti nadzor na zunanjih mejah EU ter pospešiti in skrajšati azilne postopke in postopke vračanja ilegalnih migrantov.

 Zavedati se je potrebno, da kar dve tretjini migrantov, ki pridejo v Evropo, ne izpolnjujeta pogojev za azil. Ta podatek tudi kaže, kako potrebna je razvojna pomoč EU državam v njeni soseščini, ki lahko dolgoročno pomaga pri preprečevanju ilegalnih ekonomskih migracij in tudi prepreči delovanje tihotapskih družb na območju Sredozemlja, ki izkoriščajo stisko ljudi in umetno ustvarjajo migrantske valove. Evropska unija je do sedaj namenila veliko sredstev tretjim državam za reševanje in pomoč v migrantski krizi. Krizo je potrebno reševati prav tam, kjer je nastala, zato prav v tovrstnem načinu pomoči vidim največ upanja za dolgoročno rešitev problematike ilegalnih migracij.

Milan

Boj beloruskega naroda za demokracijo

Avgust 2020

Spoštovani mladi,

današnji zapis želim nameniti dogajanju v Belorusiji, ki se nam morda zdi nekako oddaljeno, saj lahko boj beloruskega naroda za demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in dostojanstva ter vladavino prava gledamo bolj po internetnih omrežjih kot naših medijih, vendar pa se mi zdi pomembno opozoriti na dogajanje, ki ga ne moremo poimenovati niti žametna revolucija, niti arabska pomlad, temveč prebujanje naroda izpod strogega režima in avtoritarne diktature. Dogajanje v Belorusiji me v nekaterih ozirih spominja na pomladno vrvenje v naši državi, ko smo se prav tako želeli osvoboditi režima, ki je slovenski narod dušil in ko smo želeli postati gospodar na svoji zemlji ter sami ustvarjati svojo prihodnost.

Zadnje predsedniške volitve v Belorusiji niso bile niti svobode niti poštene, prikrojeni rezultati pa so na ulice pognali stotisoče državljank in državljanov Belorusije, ki zahtevajo svobodo v lastni državi in demokracijo za vse. Avtoritarni režim Aleksandra Lukašenka, zadnjega diktatorja v Evropi, pa se na proteste odziva z nasiljem in brezpravjem. Prizori, ki smo jim priča nad mirnimi protestniki zahtevajo odziv celotne mednarodne skupnosti. Z zadovoljstvom ugotavljam, da se je mednarodna skupnost na dogajanja v Belorusiji že odzvala in se zavzela za vnovične predsedniške volitve, ki bi ob močni prisotnosti OVSE, namenjene opazovanju volitev, lahko edine vodile v stabilizacijo države in zagotovile mir. Tudi morebitne sankcije, ki bi jih mednarodna skupnost usmerila v Belorusijo, bi morale biti skrbno ciljane, da ne bodo prizadele beloruskih državljanov in gospodarstva, pač pa odgovorne posameznike v državi.

Podpiram pogumno belorusko ljudstvo v njihovih prizadevanjih za demokratično in svobodno državo in, tudi s slovensko izkušnjo tako iz obdobja osamosvajanja, zagovarjam pot, ki jo je izbralo ljudstvo. Verjamem, da bodo beloruski državljani vztrajali do svoje končne zmage: svobodne prihodnosti in pravice naroda do samoodločbe o lastni usodi.   

Milan

O vrhu Evropske unije

Julij 2020

Spoštovani bralci rubrike Poslančev dnevnik,

zadnje dni ste verjetno veliko slišali o vrhu Evropske unije, ki je potekal v Bruslju in na katerem so voditelji držav članic po večdnevnih pogajanjih dosegli dogovor o večletnem finančnem okvirju za obdobje 2021 – 2027 in svežnju za obnovo po epidemiji koronavirusa – ta bo pomagal državam, ki so se soočile s to izjemno zdravstveno grožnjo. Niso zastonj besede mnogih, da gre za zgodovinski sporazum, saj je Evropa stopila skupaj in pokazala, da je bit evropske povezave v solidarnosti in stabilnosti vseh držav članic.

Izredno vesel sem, da je slovenski ekipi pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše na napornih in izjemno dolgih pogajanjih uspelo izpogajati kar 10,5 milijard evrov sredstev, od tega 6,6 milijard evrov za kohezijsko politiko in 1,6 milijard za skupno kmetijsko politiko. V okviru instrumenta za okrevanje pa imamo še 2,1 milijard nepovratnih sredstev in 3,6 milijard posojil. Morda zgolj za primerjavo, višina izpogajanih sredstev je skoraj taka kot celoletni proračun naše države. Dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji za Slovenijo prinaša obsežna dodatna sredstva, ki bodo olajšala okrevanje ter spodbudila investicije in gospodarski razvoj v prihodnjih letih. Dogovor prinaša tudi finančno stabilnost in nov zagon, ki ga v teh nepredvidljivih časih še kako potrebujemo. To je odličen izkupiček in izjemen uspeh.

Kljub zadovoljstvu z dogovorom in višino sredstev, ki so namenjena za Slovenijo, pa mi je žal, da je za Erasmus+ namenjeno le 21,2 milijard evrov, kar je veliko manj od predloga Parlamenta in celo manj od začetnega predloga Komisije. Upam, da v prihajajočih pogajanjih med Svetom in Parlamentom kljub vsemu pride do prerazporeditve in okrepitve sredstev za Erasmus+.

Poslančev namig:

Spoštovani, ker se v teh dneh mnogi odpravljate na počitnice, naj vam kljub spremenjeni realnosti zaradi koronavirusa zaželim prijetno doživljanje le-teh in veliko poletnih radosti. Predvsem pa: ostanite zdravi!

Milan

Ob dnevu državnosti

Junij 2020

Dragi mladi,

tokrat se s svojim zapisom še posebej obračam predvsem na vas, na mlajšo generacijo, saj je rubrika Poslančev dnevnik namenjena prav vam. Pred 29. leti je naša država stopila na pot samostojnosti. Zato tokratni dnevnik namenjam temu enkratnemu dejanju v slovenski zgodovini, saj gre za neponovljiv dogodek v življenju neke nacije. Gre za dogodek, za katerega so naše generacije izjemno hvaležne, da so ga doživele, mladi pa bi o rojstvu države, ki pravzaprav ne sega niti stoletje nazaj, morali biti seznanjeni.

Čas pomladnega vrenja, ko smo si kot narod želeli narediti prelom z nedemokratičnostjo velike skupnosti v kateri smo bivali in čas osamosvajanja je bil namreč čas, ko smo se kot narod povezali, združili in poenotili v skupni ideji, da bo Slovenija postala tisti dom, ki ga bomo gradili in negovali sami in v katerem bomo gospodar na svoji zemlji.

V zgolj 29 letih pa vse do danes smo kot država dosegli izjemne dosežke. Uveljavili smo se v svetu, postali smo polnopravni člani Evropske unije, severnoatlantskega zavezništva in nekaterih drugi svetovnih in evropskih mednarodnih združenj. Leta 2008 smo uspešno predsedovali Svetu EU in naši državi ustvarili izjemen mednarodni ugled. Spomnim se, kako so nas voditelji velikih držav hvalili. Sam sem imel kot minister priložnost voditi skupino kolegov na področju izobraževanja in športa. Čestitke za dobro opravljeno delo sem razumel kot del diplomatske korektnosti. Šele kasneje sem spoznal, da to ni običajna praksa, saj so v Evropskem parlamentu zelo kritično secirali vsa nadaljnja predsedovanja. Verjamem, da bo tudi naslednje predsedovanje v letu 2021 prineslo dobre rezultate in odmeve v  mednarodni javnosti.

Čeprav je praznik dan, ko naj bi obujali zgolj lepe dogodke in dosežke, žal ne moremo mimo tega, da kot država vendarle še vedno nismo izpolnili vseh plebiscitarnih sanj in razvili vseh svojih potencialov. Vem, da kot država, kot narod in kot skupnost zmoremo veliko več. Da to dosežemo, pa ne smemo biti razdeljeni, temveč povezani in enotni v ciljih in načrtih za prihodnost. Kajti le sodelovanje in povezovanje prinašata vsem Slovenkam in Slovencem boljšo in svetlejšo prihodnost, utemeljeno na pravičnosti, poštenosti in enakopravnosti vseh. Če bomo kot narod v teh časih v ospredje postavljali vrednote, ki so nas povezale ob osamosvajanju, verjamem, da bo naša prihodnost bleščeča.  Kdor pred sabo vidi tak cilj, mu tudi pot do tja predstavlja veliko zadovoljstvo.

Dragi mladi,

naj ob dnevu državnosti pred našimi domovi ponosno plapolajo slovenske zastave in naj se veselje ob spominu na rojstvo naše domovine širi po vsej Sloveniji.

Iskrene čestitke ob dnevu državnosti!

Milan

Dragi prijatelji

Maj 2020

Ta zapis nastaja en dan po objavi zgodovinskega predloga, da si EU na finančnih trgih sposodi 750 milijard evrov in tako napolni sklad za pomoč po šoku, ki ga je povzročil koronavirus. EU se nikoli prej ni zadolžila za tako velik znesek. Denar bomo morali vrniti najkasneje do leta 2058, no, morda uspemo že kaj prej.

Slovenski vladi čestitam, saj bo Slovenija iz tega vira dobila kar 5,1 milijarde evrov. To ni malo denarja in verjamem, da si bo slovensko gospodarstvo s tem lahko opomoglo.

Zadolževanja načeloma ne maram, a tokrat gre za izjemno situacijo. Po gospodarski krizi iz leta 2008 smo “izgubili” celo generacijo mladih, milijoni so še leta iskali prvo zaposlitev. Tokrat smo si v EU enotni – ne želimo izgubiti še ene generacije.

Situacija je izjemna tudi zato, ker ta korak predstavlja solidarnost, kot je v Evropi do zdaj še nismo videli. Bogatejše države bodo pomagale “nabrati” sredstva, ki bodo šla potem v veliki meri državam, ki so v slabšem stanju.

Vračanje takega posojila pomeni, da bo morala EU prej ali slej povečati “lastna sredstva”, npr. z obdavčenjem Amazona, Googla in Facebooka. Več lastnih sredstev pa pomeni, da bo EU manj odvisna od (muhastih) držav članic in na nek način močnejša.

V Evropski uniji se mora še veliko stvari izboljšati, da si bo zaslužila večjo moč. A taka solidarnost je prvi korak v pravo smer.

Milan

Solidarnost, moč človeštva

April 2020

Koronavirus pomeni veliko preizkušnjo za evropski način življenja, tj. način, ki temelji na svobodi, sožitju in solidarnosti.

Pred Evropskim vrhom, ki se je sestal ta teden preko video konference, je podpredsednik Evropske ljudske stranke in evropski poslanec Gonzales Pons pozval voditelje držav članic, naj razmislijo, ali si želijo Evropsko Unijo, ki bi jo povezoval le skupni trg, ali pa si želijo Evropsko Unijo, ki temelji tudi na solidarnosti.

Evropska unija je v prvi fazi krize zaradi koronavirusa padla na testu. Sistemi za koordinacijo med državami članicami niso uspeli pravočasno odgovoriti na nastalo situacijo. V odsotnosti koordinacije s strani EU, so bile države članice prisiljene same zaščititi svoje državljane.

A v drugi fazi se je EU postavila na noge in sprejela nekaj dobrih in konkretnih ukrepov ter pokazala pripravljenost za zaščito evropskih državljanov.

Poleg vseh ukrepov, ki jih je Evropsko Unija že sprejela in ki jih še mora, da zajezi vse ekonomske in socialne posledice koronakrize, je pomembno, da je glavno vezivo tudi solidarnost. Tako kot je solidarnost pomembna na nivoju družine kot osnovne celice družbe, je ravno tako ključna na nivoju skupnosti – državne, evropske, globalne. Sociologi opredeljujemo solidarnost kot zavezanost posameznikov, ki omogoča kolektivno delovanje in družbeni red. Solidarnost je eden izmed temeljev zdrave in napredne družbe. Nanaša se na vezi v družbi, ki povezujejo ljudi skupaj in dajejo občutek varnosti, pripadnosti.

Solidarnost je tudi eno od šestih načel Listine Evropske unije o temeljnih pravicah in temeljno načelo Pogodbe o Evropski Uniji, saj predstavlja podstat mnogih drugih človeških vrednot kot so enakopravnost, vključenost in socialna pravičnost, pa tudi prijateljstvo, zvestobo, čast. Vse te vrednote nam Evropejcem omogočajo mirno sobivanje in blaginjo kljub različnim jezikom, kulturam, veram in običajem.

Vsako leto, 20. decembra praznujemo svetovni dan solidarnosti. Ste to vedeli? Generalna skupščina OZN se je namreč leta 2005 odločila, da 20. december razglasi za svetovni dan solidarnosti z namenom, da tudi na globalni ravni poudari pomembnost te vrednote za sodelovanje, razvojno podporo in pomoč.

Poznavalci svetovnih razmer opozarjajo, da bi lahko koronakriza sprožila nemire na geopolitičnem področju. Priča smo že stopnjevanju napetosti med ZDA in Kitajsko. Sedaj, ko čakamo, da znanstveniki najdejo učinkovito zdravilo za zdravljenje COVID-19, pa je solidarnost zdravilo za mir in slogo v družbi sami.

Milan

Poslančev dnevnik

Dobrodošli na spletni strani poslanskih dnevnikov. Te zanima kaj sploh počnejo evropski poslanci? Kakšno je njihovo stališče o aktualnih tematikah? Vse to in še veliko več izveste tukaj!

Tukaj namreč evropski poslanci mesečno poročajo o svojem delu v Evropskem parlamentu in ohranjajo stik z vami.

Veliko užitkov ob branju!

t

Preberi še o drugih poslancih

Share This

S pritiskom na gumb STRINJAM SE, se strinjate da Zavod PIP od tega trenutka dalje in v prihodnosti, na vašem računalniku, shranjuje vaše odločitve, za to da izboljša vašo uporabniško izkušnjo. več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri