Franc Bogovič

Poslanec Slovenske ljudske stranke (SLS) in Evropske ljudske stranke (ELS)

Mandati in članstvo

Št. mandatov: 2

 • Prvi mandat 2014-2019
 • Drugi mandat 2019-2024

Član odbora/delegacije:

 • REGI – odbor za regionalni razvoj
 • D-RS – Delegacija pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija

Namestnik odbora/delegacije:

 • AGRI Odbor za kmetijstvo in razvoj podeželja
 • D-CN Delegacija za odnose z Ljudsko republiko Kitajsko
 • DACP Delegacija pri skupni parlamentarni skupščini AKP-EU
  Mandati in članstvo

  Št. mandatov: 2

  • Prvi mandat 2014-2019
  • Drugi mandat 2019-2024

  Član odbora/delegacije:

  • REGI – odbor za regionalni razvoj
  • D-RS – Delegacija pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija

  Namestnik odbora/delegacije:

  • AGRI Odbor za kmetijstvo in razvoj podeželja
  • D-CN Delegacija za odnose z Ljudsko republiko Kitajsko
  • DACP Delegacija pri skupni parlamentarni skupščini AKP-EU
  Na mizi imamo zelo pomembne teme

  Oktober 2020

   Zakorakali smo v oktober in danes začenjamo s prvim oktobrskim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta oz. »plenarko«, kot seji parlamenta rečemo v bruseljskem žargonu. V osredju imamo evropski poslanci na mizi zelo pomembne teme: Evropski podnebni zakon, gozdarsko strategijo EU, ki je tudi zelo pomembna z vidika okolja in trajnostnih izzivov EU, razprave o finančnih načrtih – vse od večletnega prihodnjega finančnega proračuna EU do pogojevanja izplačevanja teh sredstev državam članicam in spoštovanja načel pravne države ter razprave o posledicah pandemije za sistem dolgotrajne oskrbe. Pomembno bo tudi glasovanje o imenovanju podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa za komisarja za trgovino, ter Mairead McGuiness za evropsko komisarko za finančne storitve, finančno stabilnost ter unijo kapitalskih trgov. Za gospo McGuiness sem zelo vesel, da postaja evropska komisarka, čeprav ob tem v parlamentu izgubljamo eno najboljših evroposlank. Vseeno se veselim prihodnjega sodelovanja z njo, saj zelo dobro razume tudi področje kmetijstva, regionalnega razvoja in je podpornica koncepta Pametnih vasi.

  Najbolj sem pa vesel, da smo te dni vsi slovenski evropski poslanci brez pomisleka stopili skupaj in družno napisali protestno pismo češkemu evroposlancu Alexandru Vondri, ki je Slovencem po eni nogometni tekmi, kjer je sodil slovenski nogometni sodnik, namenil žaljiv in sovražen tvit. Takih besed sovraštva do enega naroda si noben evroposlanec ne sme privoščiti, saj je EU prostor miru in sožitja v duhu prijateljstva med narodi. Na srečo se nam je kolega Vondra že opravičil, skupaj pa pozdravljamo tradicionalno prijateljstvo med slovenskim in češkim narodom.

  Franc

  Nenavadno poletje se izteka

  September 2020

  Po epidemiji Covid-19, ki nas je presenetila spomladi, z negotovostjo vstopamo v jesen. Ne vemo, kaj nas čaka, in nič ne znamo natančneje predvidevati. Ne v Sloveniji, ne v EU.

  Tudi naše poslansko delo se po parlamentarnih počitnicah v Evropskem parlamentu še ni vrnilo v prvotne tirnice, po katerih smo delovali pred svetovno pandemijo. Belgija se je vmes spet znašla na epidemiološkem rdečem seznamu, kar pomeni zahtevo po 14-dnevni karanteni, ob vrnitvi iz Belgije v Slovenijo. Sicer za nas evropske poslance, kot za predstavnike države, vlade, velja izjema, in lahko potujemo na nujne službene poti v Belgijo ter v Evropski parlament brez omejitev, vendar to kljub vsemu še zdaleč ni enostavno. Ni rednih in ustreznih neposrednih letalskih povezav iz Slovenije. Leti iz zagrebškega letališča, ki je meni iz Krškega sicer najbližje, pa zame tudi niso več opcija, od kar se je tudi Hrvaška uvrstila na rdeči seznam. Tako sem ta teden prvič po parlamentarnih počitnicah poletel proti Bruslju prek Avstrije.

  Trenutno še vedno ostaja negotovo, ali bo septembrsko zasedanje EP končno potekalo spet v Strasbourgu, ali ne. Odločitev pričakujemo v teh dneh tik pred zasedanjem.

  Drži, težko je tako načrtovati naše delo in poti.   

  Ob koncu poletja pa me zasebno prav posebej razveseljuje moj letošnji pridelek jablan, ki ga bo predvidoma okoli 200 ton. Uspela nam je torej spomladanska borba s pozebo, pa tudi protitočna poleti.

  Spoštovani mladi, želim vam uspešno novo šolsko oz. študijsko leto!

  Franc

  Proračun EU, načrt za okrevanje EU in lepote Slovenije

  Avgust 2020

  Moj julij so zaznamovali trije delovni tedni, ko sem se po štirih mesecih ponovno vrnil v pisarno Evropskega parlamenta. Stavba evropskega hrama demokracije je zaradi pandemije Covid-19 sterilno varovana, vsi nosimo maske in ohranjamo varno distanco. Bruseljske ulice so veliko bolj prazne, kljub temu pa ljudje v lokalih uživajo v belgijskem pivu, njihovo intenzivno druženje pa se že odraža v drugem valu pandemije v Bruslju.

  V EP smo ta mesec obravnavali zgodovinski predlog bodočega sedemletnega proračuna EUin načrta za okrevanje EU, ki kot skupen paket predstavljata evropski odziv na svetovno krizo. Veseli me, da se je Slovenija dobro izpogajala za naš kos pogače pri prihodnjem proračunu EU in verjamem tudi odločenosti Vlade RS, da bo pripravila učinkovit slovenski načrt za okrevanje ter postavila uspešno črpanje EU za svojo prvo prioriteto.

  Zadnja dva vikenda sem užival tudi v lepotah naše Slovenije. Obiskal sem Zgornje Savinjsko dolino, ki je pravi biser, Jezersko, Bled, in se iz Bohinjske Bistrice z avtovlakom odpeljal do Mosta na Soči. V Avstro Ogrski so v letih 1900 – 1906 povezali Prago in Trst, zgradili 8 km dolg železniški tunel pod Karavankami in s tuneli ter mostovi povezali Gorenjsko in Primorsko. Zelo poučno za današnje graditelje železnic.  

  Delim mnenje mnogih, da so turistični boni super ukrep naše vlade za oživitev slovenskega turizma in najboljši ukrep, da Slovenci še bolje spoznamo lepo Slovenijo.

  Dragi mladi, želim vam še naprej doživeto poletje!

  (foto: osebni arhiv poslanca)

  Franc

  Ponovno v Bruslju, a drugače

  Julij 2020

  Prve dni julija sem prvič po razglasitvi epidemije novega koronavirusa opravljal delo v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju. Čeprav sem delo v parlamentu in stik s kolegi v živo že močno pogrešal, je dejstvo, da se običajni parlamentarni vrvež v hram evropske demokracije še zdaleč ni vrnil. Hodniki so prazni, večina poslancev še dela na daljavo. Vsi nosimo maske, se držimo varne razdalje in tako se na hodnikih kolegi med seboj skorajda ne prepoznamo.

  Kljub temu naše poslansko delo intenzivno poteka. Pred nami je julijsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bo v ospredju program predsedovanja Nemčije Svetu EU v drugi polovici leta 2020, ki nam ga bo predstavila nemška kanclerka Angela Merkel. Od nemškega predsedovanja se v času ogromne negotovosti zaradi korona krize veliko pričakuje. Čas je politično zahteven, tudi prelomen.

  Prva naloga, ki je pred nami v EU, je doseganje dogovora o zajetnem svežnju za obnovo Evrope po pandemiji v skupni vrednosti 1850 milijard EUR, ki poleg sedemletnega proračuna EU vključuje tudi načrt za okrevanje, s katerim se rešuje EU gospodarstvo pred recesijo zgodovinskih razsežnosti.

  Druga ključna naloga je iskanje dogovora o prihodnjih odnosih EU in Združenega kraljestva. Glede na zadnja dogajanja me skrbi, da so obeti za dogovor slabi.

  Skupna naloga vseh nas kot posameznikov pa v luči ponovnega širjenja okužb z novim koronavirusom ostaja: upoštevanje epidemioloških navodil, razkuževanje rok, varna distanca in s tem čim večja zajezitev širjenja okužb.

  (foto: osebni arhiv poslanca)

  Franc

  Majski ambicioznimi ukrepi EU za pomoč državam pri odpravljanju posledic koronavirusa

  Junij 2020

  V maju smo evropski poslanci nadaljevali delo na daljavo. Kljub dobri epidemiološki situaciji ter sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije v Sloveniji ter v nekaterih drugih državah bo še nekaj časa tako. Previdnost je tudi pri tem virusu mati modrosti.

  Najpomembnejši ukrep EU v maju je predlog za okrevanje po pandemiji COVID-19, ki smo ga v Evropskem parlamentu obravnavali na predlog Evropske komisije. Evropa je namreč pred recesijo zgodovinskih razsežnosti. Po ocenah naj bi se gospodarstvo EU v letu 2020 zmanjšalo za več kot 7%, brezposelnost pa povečala na 9%, kar bo nesorazmerno močno prizadelo zlasti mlade in nizkokvalificirane začasne delavce ter življenje v revnejših gospodinjstvih. Zato predlog EK za okrevanje s posebnim dodatnim instrumentom vrednosti 750 milijard evrov ocenjujem kot zelo pogumen korak v pravo smer, pri čemer pa bo pomembno skupno in kohezivno okrevanje v Evropi.

  Izzive okrevanja vidim kot izjemne zgodovinske okoliščine, čeprav drugačne, kot pred slovensko osamosvojitvijo, ko smo v Unionski dvorani pred 32 leti ustanovili Slovensko ljudsko stranko, in katere rojstni dan smo proslavili 12. maja. Naši cilji so bili tedaj seveda drugačni, usmerjeni v demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije, a današnji trenutek je ključen zato, da sprejmemo vse potrebne ukrepe, da Evropo čimprej izpeljemo iz pretirane gospodarske ter socialne krize.

  V maju sem z veseljem proslavil tudi letošnji Svetovni dan čebel, ki so naše najboljše prijateljice življenja, in ki ga vsako leto praznujemo 20. maja.

  Franc

  Mesec boja z virusom in naravo

  Maj 2020

  Letošnji april je zaznamovala razširitev virusa SARS-CoV-2 v Evropi in po svetu. Pokazalo se je, kako so zdravstveni sistemi po Evropi različni, kako so države različno reagirale na pojav zahrbtnega virusa. Svet je obstal, virus je položil v postelje tudi predsednika britanske in ruske vlade. EU se je, po začetnem šoku dobro organizirala. V nemških bolnišnicah so sprejeli italijanske bolnike, evropske finančne institucije so sprostile finančna sredstva, lažje je črpanje kohezijskih sredstev, EU je nabavila medicinsko opremo in jo začela deliti najbolj prizadetim v pandemiji. Evropski kmetje lahko računajo na pomoč EU pri premagovanju težav v kmetijstvu.

  EU sedaj mrzlično vlaga sredstva v razvoj cepiva in zdravil proti virusu, prav tako pa že zbira sredstva, da bodo cepivo in zdravila dostopna vsem, ki jih je, ali bo prizadel virus. EU je tudi v tej krizi  solidarna.

  Doma smo se še kar naprej borili proti pozebi v nasadu jablan in očitno dobili bitko z naravo, ko se je v noči s 14. na 15. april temperatura v nasadu spustila do -4 stopinje. Pomoč sosedov in pridnih gasilcev, ki so tokrat kurili ogenj v našem nasadu, ne gasili, so še enkrat več pokazali, kako smo ljudje na podeželju med seboj povezani in nas tudi pandemija ne spravi v obup, slabo voljo in jamranje.

  Da ne pozabim, ob prazniku dela sem sodeloval z domačimi godbeniki, ki so letos izvedli »Zoom« budnico na daljavo.

  (foto: osebni arhiv poslanca)

  Najbolj razburljiv marec doslej!

  Marec / April 2020

  Letošnji marec, ni podoben nobenemu marcu v mojem življenju. Vse se je naenkrat postavilo v druge dimenzije, načine in oblike dela ter komunikacije. Običajno se v marcu, ko se prebuja narava, posvetimo našim ženam, materam in se jim zahvalimo za njihovo delo, predanost. A je tokrat marsikatera žena, mati, bila prikrajšana za rožico, šopek,  saj so bile cvetličarne na materinski dan v epidemiji zaprte.

  Delo nas evropskih poslancev se je v marcu dramatično spremenilo. Poslanci smi bili lahko prisotni v Evropskem parlamentu (EP) v Bruslju zgolj prvih deset marčevskih dni, nakar smo se takoj po zaključku skrajšanega plenarnega zasedanja zaradi epidemije zatekli v zavetje domov in delali na daljavo. Veseli me, da smo v naši pisarni v teh težkih okoliščinah izpeljali še zadnji obisk Bruslja dijakov in dijakinj gimnazije Lava iz Celja v prvih dneh marca. Sicer pa delo v naši poslanski pisarni poteka te dni zgolj na daljavo, prek digitalnih orodij.

  V EP sta se v marcu prvič zgodili dve stvari. Redno plenarno zasedanje se 10. in 11. marca ni odvijalo v Strasbourgu, ampak v Bruslju, 26. marca pa smo prvič v zgodovini opravili izredno plenarno zasedanje na daljavo.  Glasovali smo od doma, iz domačih pisarn. Ta način dela je izreden in poseben za tako krizno situacijo, v kateri smo se znašli. Osebno pogrešam človeške službene stike v živo, ampak vem, da je za vse nas, moje kolegice in kolege zdaj ključno, da vse ukrepe za državljanke in državljane EU pripravljamo in sprejemamo izolirano vsak za svojo domačo pisalno mizo.

  V tem času se nujnost samooskrbe s hrano znajde v ospredju, mene je kot kmeta in proizvajalca jabolk v marcu hudo pretresala še nevarnost pozebe v mojem sadovnjaku. Jablane so že zacvetele in nekajkrat srhljivo nizke temperature, ki so grozile uničenju letošnjega pridelka, so mi kratile spanec kar nekaj noči, ko sem skupaj s sinom z lastnimi rokami poskušal vso noč, brez sekunde spanca, greti sadovnjak in preprečiti pozebo. Da pa bo mera neprijetnosti popolna, pa nas je v nedeljo, 22. marca, prebudil močan potres, ki je razdejal Zagreb v naši bližini, dodobra pa pretresel tudi naše kraje. Potres je tudi mene in mojo družino vrgel iz postelje, ter pustil nekaj razpok na naši hiši.

  V EP smo odločali o prvih ukrepih EU, namenjenih za odpravo posledic epidemije. Sprostili smo porabo kohezijskih sredstev za krepitev zdravstvenega sistema in oživitev gospodarstva. Med razloge za uporabo solidarnostnega sklada smo poleg elementarnih nesreč uvrstili tudi zdravstvene krize. Tretja točka zasedanja pa je bila posvečena zelo prizadetemu letalskemu prometu in spremembi pravil, da letalske družbe ne bodo izgubile prednostne pravice do letaliških »slotov« v zimskem voznem redu.

  Še enkrat več se je pokazalo, kar tudi vztrajno ponavljam v svojem projektu Pametnih vasi, kako pomembne so kakovostne širokopasovne povezave na celotnem območju EU, tudi na podeželju. Za naše osnovno življenje se izkazuje najprimernejša e-trgovina. Tudi ves šolski proces poteka prek spleta in mnoga podjetja delujejo še bolj digitalno v tej koronavirusni krizi.

  Epidemija z novim kornavirusom pa nam je na drugi strani dala možnost, da ponovno razmislimo o naših temeljnih vrednotah.  »Ostani zdrav« ni več nek klišejski izraz, ampak ga jemljemo zelo resno. »Ostani doma«, kar naenkrat pomeni tvoje odgovorno ravnanje do drugih in sebe.

  Naj zaključim svoj »dnevnik« z veliko zahvalo do vseh nesebičnih v zdravstvu pri nas v Sloveniji in širom po svetu, ki se z nadčloveškimi napori trudijo ohraniti življenja ljudi, ki jih je prizadel zahrbtni virus. Vsem, ki so bolni, iskreno želim popolno in čimprejšnje okrevanje.

  Poslančev dnevnik

  Dobrodošli na spletni strani poslanskih dnevnikov. Te zanima kaj sploh počnejo evropski poslanci? Kakšno je njihovo stališče o aktualnih tematikah? Vse to in še veliko več izveste tukaj!

  Tukaj namreč evropski poslanci mesečno poročajo o svojem delu v Evropskem parlamentu in ohranjajo stik z vami.

  Veliko užitkov ob branju!

  t

  Preberi še o drugih poslancih

  Share This

  S pritiskom na gumb STRINJAM SE, se strinjate da Zavod PIP od tega trenutka dalje in v prihodnosti, na vašem računalniku, shranjuje vaše odločitve, za to da izboljša vašo uporabniško izkušnjo. več informacij

  The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

  Zapri