Irena Joveva

Poslanka Liste Marjana Šarca (LMŠ) in Renew Europe (RE)

Mandati in članstvo

Št. mandatov: 1

 • Prvi mandat 2019-2024

Članica odbora/delegacije:

 • CULT – Odbor za kulturo in izobraževanje
 • D-MK – Delegacija pri skupnem parlamentarnem odboru EU-Severna Makedonija

Namestnica odbora/delegacije:

 

 • EMPL Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve
 • ENVI Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane
 • DPAL Delegacija za odnose s Palestino
 • DCAS Delegacija pri odborih za parlamentarno sodelovanje EU-Kazahstan, EU-Kirgizistan, EU-Uzbekistan ter EU-Tadžikistan in za odnose s Turkmenistanom in Mongolijo
 • DACP Delegacija pri skupni parlamentarni skupščini AKP-EU
Mandati in članstvo

Št. mandatov: 1

 • Prvi mandat 2019-2024

Članica odbora/delegacije:

 • CULT – Odbor za kulturo in izobraževanje
 • D-MK – Delegacija pri skupnem parlamentarnem odboru EU-Severna Makedonija

Namestnica odbora/delegacije:

 

 • EMPL Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve
 • ENVI Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane
 • DPAL Delegacija za odnose s Palestino
 • DCAS Delegacija pri odborih za parlamentarno sodelovanje EU-Kazahstan, EU-Kirgizistan, EU-Uzbekistan ter EU-Tadžikistan in za odnose s Turkmenistanom in Mongolijo
 • DACP Delegacija pri skupni parlamentarni skupščini AKP-EU
Meje med ‘online’ in ‘offline’ že zdavnaj ni več

Oktober 2020

Živjo, draga mladina!

Ob trenutnih razmerah naj najprej zapišem, da resnično upam, da ste vsi dobro. V Evropskem parlamentu delo še vedno teče na daljavo, le da od prejšnjega tedna s pomembno novostjo. Končno so na daljavo mogoči tudi plenarni govori! Sama sem to priložnost izkoristila ob sprejemanju treh poročil Akta o digitalnih storitvah in tako – po več kot sedmih mesecih – le stopila v neposrednejši stik z institucijo in Brusljem; in to iz ljubljanske pisarne Evropskega parlamenta.

Seveda vseh teh opcij na daljavo ne bi bilo, če se ne bi pojavil COVID-19, ki nas je vse samo še bolj pahnil v digitalni svet. Zato menim, da je zdaj še toliko bolj nujno ta digitalni prostor primerno urediti.

Ne bom vas ‘gnjavila’ s tehnikalijami Akta, a zdi se mi prav, da vam na kratko predstavim vsaj bistvo. Nekaj tehnoloških velikanov namreč nadzoruje velik del naših življenj, a tudi ogroža demokratičnost naših družb. Digitalni svet, ki je pravzaprav velik, če ne že največji del naše realnosti, se vsakemu od nas prikazuje drugače; tako, kot nam ga na podlagi naših osebnih podatkov ponujajo algoritmi. Te sisteme se žal da enostavno manipulirati, širiti dezinformacije, prodajati nelegalne, škodljive izdelke… Zato z Aktom predlagamo jasna pravila za moderiranje vsebin na spletu, zahtevamo možnost pritožbenega mehanizma za uporabnike in človekov nadzor nad algoritmi. Samoregulacija platform ni dovolj, za svojo vlogo morajo prevzeti odgovornost! Ljudje moramo vedeti, kdo stoji za prikazovanjem vsebin na družbenih omrežjih, nad svojo identiteto pa moramo imeti nadzor MI.

(foto: EP)

Irena

Besede mičejo, zgledi vlečejo*

September 2020

Ojla!

September je poleg dežja, sivine in mraza prinesel še nabito polne dnevne rede; tako na odborih kot na plenarnih zasedanjih Evropskega parlamenta. Še vedno sicer vse teče na daljavo, a to ne pomeni, da je dela kaj manj. Hkrati pa ga je veliko več (lahko) tudi doma.

S tem ne mislim na dobesedno doma, temveč na to, da je po mojem mnenju ta čas treba izkoristiti za čimveč terena doma, po Sloveniji, kolikor seveda dopuščajo razmere. In tako sem minuli teden organizirala okroglo mizo. O (ne)resnici, (dez)informacijah in (ne)kulturi. Z res odličnimi, vsebinskimi gosti, pa tudi z eno posebno gostjo: podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo.

Pozdravila nas je po videopovezavi in izpostavila prizadevanja na evropski ravni, da bi bilo tisto, kar vidimo, beremo in slišimo na spletu, bolj jasno in pregledno. Šele, ko veste, kaj kdo sponzorira, namreč lahko ocenite točnost informacije, kar je ključno.

Poleg medijske (in spletne) pismenosti je ključna tudi kultura. Kako doseči, celo zahtevati, celovito družbeno odgovornost, če pri večini tistih na oblasti, ki bi morali prvi biti zgled, ni niti osnovne politične odgovornosti? No, zame sicer ti ljudje so zgled. Zgled, kakšna kot političarka – in tudi sicer – ne želim postati.

Da ne bomo samo o slabem… Če smo že pri kulturi, vam želim sporočiti še, da smo končno potrdili resolucijo o kulturni obnovi Evrope, ki vsebuje konkretne predloge in možnosti pomoči kulturno ustvarjalnemu sektorju. Upam, da jo bo slovenski minister za kulturo ne le prebral, ampak upošteval.

*SSKJ: preg., govorjenje ima manjši vpliv, privlačnost kot dejanje

Irena

A kaj, ko se vse (lahko) spremeni v nekaj dneh…

Avgust 2020

Draga mladina!

Upam, da ste vendarle uspeli tudi kaj uživati v poletju in iti kam na dopust. Ta mesec smo bili bolj dopustniški tudi mi, toda poletje bliža koncu. To za vas načeloma pomeni povratek v šolske klopi, za nas pa – po skoraj pol leta dela od doma – načeloma povratek v Bruselj in (morda tudi) Strasbourg. Sama sem se odločila, da bom vsaj prvi teden septembra še ostala doma, kljub temu, da bi se z diplomatskim potnim listom lahko izognila karanteni. Glede na trenutno epidemiološko sliko v Belgiji se mi namreč ne zdi vredno tvegati, saj bo naše delo v vsakem primeru še vedno potekalo na daljavo.

Nekako sem se že sprijaznila s tem, da se stanje lahko vsak dan spreminja, zato se pač tudi mi prilagajamo in odločamo sproti. Ne glede na to, od kod bom delala, bo dela ogromno. Čakajo nas poročila, ki jih moramo začeti sprejemati, ker že precej zamujamo; denimo pravica intelektualne lastnine za razvoj tehnologij umetne inteligence, Strategija EU za enakost spolov, evropsko podnebno pravo…

Medtem je (politično) pestro tudi doma, zato bi vam želela položiti na srce še nekaj. Ne želim se ponavljati, saj si moj zapis o tem, kdaj in kje se konča strpnost do nestrpnosti, lahko preberete na Facebooku, vam pa želim na tem mestu zapisati naslednje: Če na spletu naletite na sovražni govor, spregovorite o tem in/ali zadevo prijavite.

 Za konec pa mi dovolite, da vam zaželim še kar se da “normalno”, predvsem pa uspešno novo šolsko leto. Srečno!

 

(foto: osebni arhiv poslanke)

Irena

AOC, Orwell in vzor(c)i

Julij 2020

Razmišljam… O čem naj pišem v tokratnem dnevniku? O evropskem proračunu vam bodo, sklepam, pisali ter razglabljali ostali kolegice in/ali kolegi. Jaz pa bom glede tega zapisala le, da je nedavni dogovor voditeljev držav članic EU – ki ga sicer moramo potrditi še v Evropskem parlamentu – resda zgodovinski, toda absolutno premalo ambiciozen. Namreč, s politiko ‘več z manj’ (več projektov z manj denarja) na dolgi rok ne bo šlo. Še manj bo šlo s koriščenjem evropskih sredstev in hkratnim neupoštevanjem temeljnih evropskih vrednot. Recimo… Vladavine prava.

Saj veste, na koga vse mislim v tem primeru, kajne? Ker gre za vzorce. In prav za te želim izkoristiti preostalih 130 besed. O vzorcih je, na primer, minuli teden v svojem vrhunskem govoru med drugim pripovedovala demokratska kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez (znana tudi kot AOC). Če si videoposnetka njenega odziva na “opravičilo” republikanskega kolega Teda Yohoja še niste pogledali, priporočam. O seksizmu. Nezmožnosti priznanja, nespoštovanju drug(ačn)ih, “vzgoji” in “tradicionalnih vrednotah”. O primitivizmu in egocentrizmu. Mogoče, samo mogoče, zasledite kakšen vzorec…

…In medtem enako priporočilo velja za Orwellov roman 1984. Čeprav ni ravno poletno lahkotno branje, vem, a sama ga ravno te dni (spet) berem. Če ga kdo od vas še ni prebral, priporočam. No, pa tudi, če ste ga že, priporočam. O želji po nazdoru. Potenciranju izrednih razmer, sprenevedanju, manipulaciji in – najpomembnejše – posodabljanju preteklosti. Mogoče, samo mogoče, zasledite kakšen vzorec…

 

Dragi bralke in bralci,

družba 21. stoletja ne potrebuje teh slabih vzorcev. Potrebuje dobre vzore.

(foto vir: EP/ Mathieu Cugnot)

Irena

Vračanje v ‘normalo’, v Bruselj in na Nizozemsko*

Junij 2020

Minuli teden smo imeli plenarno zasedanje na daljavo, četrto zapored. Vendar je bilo tokrat nekako bolj običajno, bolj “strasbourško”. Z drugimi besedami: na dnevnem redu je bila – poleg seveda COVID-19 in ukrepov v zvezi s tem – še paleta preostalih, različnih tematik. Zato se v tem dnevniku lahko končno tudi vsebinsko osredotočim na kaj drugega… In to bodo dezinformacije.

Dezinformacije so problematične vedno, ne le zdaj. A, roko na srce, praktično nemogoče je razviti mehanizem za razločevanje verodostojnosti informacij. Pravica do svobode govora mora biti spoštovana, kar pa otežuje omejevanje dezinformacij, ki so mnogokrat podane v obliki mnenja. Zato je ključna kritična pismenost: previdnost in izobraženost pri sledenju informacij vsaj do mere, ko smo sposobni razlikovanja med informacijo in mnenjem. Hkrati je pomembno poznati vir. Če veš, od kod informacija prihaja, lažje oceniš njeno (ne)verodostojnost.

Zakaj pišem o tem? Ker smo med drugim na zasedanju dali zeleno luč posebnemu parlamentarnemu odboru, ki bo ustanovljen predvidoma jeseni in se bo osredotočal tudi na dezinformacije. Ta odbor je bil sicer več kot potreben že zdavnaj, toda bolje pozno kot nikoli, kajne?

*Takoj po evropskih volitvah se je na Twitterju (kakopak) pojavil “vic” (berite: dezinformacija), v katerem je v glavni vlogi moja malenkost, ki naj bi dejala, da se veseli odhoda v Bruselj, ker še nikoli ni bila na Nizozemskem. To se seveda nikoli ni zgodilo, česar pa moji Twitter “oboževalci”, tudi po enem letu, ne morejo preboleti. 😬

Lepe in sončne počitnice! 😎

(foto: osebni arhiv poslanke)

Irena

Po letu dni od evropskih volitev...

Maj 2020

Dragi ‘moji’.

V dosedanjih poslančevih dnevnikih nas vseh osem piše le o trenutnih razmerah. Ker pa sem sama prejšnjič izrazila upanje, da bom naslednjič lahko pisala še o čem drugem, sem se zdaj kar odločila: Ne bom samo upala, ampak bom – teh 190 besed, kolikor jih imam še na voljo 😆 – izkoristila za to, da namensko sploh ne omenim besed(n)e (zveze), ki jo slišimo, kaj pa vem, nekje 39583-krat na dan. 🙄

Skratka… Maj je bil zame dokaj pester; glede na situacijo, seveda. Z ekipo se te dni ukvarjamo zlasti z Digitalnim storitvenim aktom, saj sem poročevalka v senci za tri mnenja v zvezi z njim. Smo še bolj na začetku, zato vam bom kaj več napisala v prihodnjih mesecih. Hkrati so/ste 😄 mi kar nekaj dela dali še srednješolci z raznoraznimi vprašanji. Vam moram priznati, da sem bila noro vesela slehernega. Zelo rada se namreč posvetim pisnim odgovorom, zanje si lahko vzamem več časa in jih oblikujem v svojem stilu; tako, da je takoj jasno, da so moji, osebni.

Bom še tokratni zapis končala bolj osebno. Danes je točno leto dni od evropskih volitev. Dobro leto dni od moje obljube, da nikoli ne bom pozabila, kdo sem, od kod prihajam, kaj so moje vrednote in koga zastopam. Od takrat se je sicer res spremenilo neverjetno veliko, ampak to, da bi pozabila karkoli od naštetega, se ni. In ne bo.

Drž’te se! Pa pošljite (še) kakšna vprašanja, če jih imate. 😉

(foto: osebni arhiv poslanke)

Irena

Dragi bralke in bralci!

April 2020

Toliko se dogaja, da ne vem, kje začeti. 😂

Šalo na stran, resnično je že kar hudo, da se še vedno težko govori o čemerkoli drugem, medtem ko o zadevah glede korone verjamem, da veste vse in še več. Prepričana sem, da veste tudi, da nobena evropska ustanova ne počiva. Tudi mi, evropski poslanke in poslanci, pač na daljavo delamo vse, kar lahko, za soočanje s situacijo. Tako kot na marčevskem smo tudi na aprilskem zasedanju sprejeli več ukrepov, podobno bo – sklepam – sledilo maja.

Se pa zadnje čase vedno bolj sprašujem (in verjetno nisem edina), kako bo videti vse skupaj čez, ne vem, mesec, dva, tri? Ko nas bodo spet “spustili ven”, na druženja, potovanja, delo v (kolikor toliko) normalnih pogojih? Se bomo res kaj naučili iz vsega tega? Ali bo na koncu ne le vse tako, kot je bilo, ampak še huje? Par dni nazaj sem zasledila intervju enega italijanskega pisatelja, ki se boji, da bo strah minil, preden bi nas spodbudil k (nujnim) spremembam…

Kaj naj vam rečem? Bi vam morala natresti tiste tipične floskule, kaj vse bo in ne bo in zakaj, ker naj bi mi, soodločevalci, kaj več vedeli? Ne. Vsaj trenutno temu ni tako. Imamo pa takih vsevednežev več kot preveč, to je pa dejstvo. 😉 Sama se tega ne grem in si niti ne upam napovedovati ničesar. Upam pa, da bom naslednjič lahko pisala še o čem drugem. Želim vam razmeram prilagojen, toda vseeno čudovit mesec maj!

Irena

Dragi bralke in bralci!

Marec 2020

Danes je sreda, 63. marec 2020. smile Tako nekako se najbrž počutimo te dni, kajne? Vsi imamo ‘poln kufer’ tega hudičevega virusa in strogega omejevanja vsega mogočega, prej samoumevnega. ‘Poln kufer’ tega, da poslušamo, beremo, gledamo in se konec koncev tudi sami (hote ali nehote) pogovarjamo večinoma le o COVID-19. Žal…

Ne, ne bom pametovala, kaj morate in česa ne smete. Tisti, ki razumemo ali (vsaj) poskušamo razumeti, upoštevamo napotke in ukrepe. Tistim, ki jim pa še vedno ni jasno, se po mojem mnenju ne bo dalo dopovedati prav veliko (več).

Kaj medtem počne EU? Verjamem, da se to marsikdo sprašuje. Upravičeno? Absolutno. Kar se Evropskega parlamenta tiče, vam lahko povem, da smo na izrednem zasedanju 26. marca, ki je prvič doslej teklo na daljavo, sprejeli ukrepe, ki med drugim namenjajo denar za boj s to krizo.

Jasno je, da bodo sledili novi ukrepi. Upam, da čimprej. Upam pa si tudi trditi, da nihče, ampak resnično nihče, ni bil pripravljen na to, da bo svet obrnjen na glavo. Kako iti preko ozkoglednosti, sebičnosti in predvsem občutka negotovosti pri boju proti nečemu, kar se požvižga na meje, rase, porekla, narodnosti, politična, verska in druga prepričanja?

Vsak, ki lahko pomaga, bi moral pomagati. Žal ni vsak človek Človek… A hkrati menim, da marsikdo niti človek ni. Izkoriščanje situacije je vse prej kot človeško.

Končala bom optimistično – z upanjem, da bom naslednjič pisala o čem lepšem.

Ostanite zdravi, ostanite doma in (p)ostanite ljudje!

Irena Joveva

Poslančev dnevnik

Dobrodošli na spletni strani poslanskih dnevnikov. Te zanima kaj sploh počnejo evropski poslanci? Kakšno je njihovo stališče o aktualnih tematikah? Vse to in še veliko več izveste tukaj!

Tukaj namreč evropski poslanci mesečno poročajo o svojem delu v Evropskem parlamentu in ohranjajo stik z vami.

Veliko užitkov ob branju!

t

Preberi še o drugih poslancih

Share This

S pritiskom na gumb STRINJAM SE, se strinjate da Zavod PIP od tega trenutka dalje in v prihodnosti, na vašem računalniku, shranjuje vaše odločitve, za to da izboljša vašo uporabniško izkušnjo. več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri