Romana Tomc

Poslanka Slovenske demokratske stranke (SDS) in Evropske ljudske stranke (ELS)

Mandati in članstvo

Št. mandatov: 2

 • Prvi mandat 2014-2019
 • Drugi mandat 2019-2024

Članica odbora/delegacije:

 • EMPL – Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve
 • DEEA – Delegacija za severno sodelovanje in odnose s Švico in Norveško ter delegacija v skupnem parlamentarnem odboru EU-Islandija in v skupnem parlamentarnem odboru Evropskega gospodarskega prostora (EGP)

Namestnica odbora/delegacije:

 • IMCO – Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov
 • LIBE Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve
 • DCAS – Delegacija pri odborih za parlamentarno sodelovanje EU-Kazahstan, EU-Kirgizistan, EU-Uzbekistan ter EU-Tadžikistan in za odnose s Turkmenistanom in Mongolijo
Mandati in članstvo

Št. mandatov: 2

 • Prvi mandat 2014-2019
 • Drugi mandat 2019-2024

Članica odbora/delegacije:

 • EMPL – Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve
 • DEEA – Delegacija za severno sodelovanje in odnose s Švico in Norveško ter delegacija v skupnem parlamentarnem odboru EU-Islandija in v skupnem parlamentarnem odboru Evropskega gospodarskega prostora (EGP)

Namestnica odbora/delegacije:

 • IMCO – Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov
 • LIBE Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve
 • DCAS – Delegacija pri odborih za parlamentarno sodelovanje EU-Kazahstan, EU-Kirgizistan, EU-Uzbekistan ter EU-Tadžikistan in za odnose s Turkmenistanom in Mongolijo
Resolucija, ki bo okrepila Jamstvo za mlade

Oktober 2020

Dragi mladi!

Včeraj smo evropski poslanci glasovali o resoluciji, ki bo okrepila Jamstvo za mlade. O tej temi ste verjetno slišali že marsikaj, o čem točno pa smo evropski poslanci glasovali v tokratni resoluciji?

Sama že od začetka svojega mandata ponujam plačano pripravništvo mladim, ki si želijo nove izkušnje. Verjamete, da ponekod pripravništva še vedno niso plačana? Sicer ne v evropskih institucijah, drugje pa je ta praksa še kako prisotna. Temu moramo končno reči NE. In to smo s to resolucijo jasno poudarili.

Poleg tega poudarjamo, da se sredstva iz jamstva za mlade ne smejo porabljati za socialni dumping in nelojalno konkurenco na trgu dela. Pozivamo države članice, naj zagotovijo, da se mladim, ki se prijavijo v programe jamstva, ponudijo kakovostne ponudbe za delo, praktično usposabljanje ali vajeništvo, vključno s poštenim plačilom. To, dragi mladi, je zelo pomembno! 

S kolegi poslanci vztrajamo, da mora Komisija izboljšati spremljanje izvajanja jamstva za mlade in poročanje o rezultatih. V preteklosti se je namreč na podlagi preverjanj veliko sredstev prelilo v birokracijo in druge programe, ki z mladimi niso imeli nobene povezave.

V trenutni Covid-19 krizi smo pripravništva v naši pisarni zamrznili, s čimer sledimo navodilom predsedstva. Poleg tega tudi menim, da izkušnja z delom od doma ni tista prava izkušnja pripravništva v Evropskem parlamentu. A takoj, ko bo to spet možno, bom vesela novih prijav 😃

V upanju, da bo shema jamstvo za mlade ponujala še boljše rezultate, sploh po Covid-19 krizi, vas lepo pozdravljam!

 

(foto: osebni arhiv poslanke)

Romana

V pričakovanju 'najpomembnejšega' govora leta

September 2020

Živjo vsem!

V Evropskem parlamentu se ta teden pripravljamo na plenarno zasedanje. Ko smo že mislili, da bomo šli v Strasbourg, se je zaradi slabše epidemiološke situacije v Franciji predsednik odločil, da ostanemo v Bruslju. Prav gotovo bo zanimiv nagovor predsednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen, ki bo po prvem letu mandata poročala o stanju v Uniji. Ta tradicionalni govor največkrat razkrije načrte in izzive, na katerih bo Komisija delala v naslednjih mesecih. Vsekakor za prvo žensko predsednico ni bilo lahko leto, sploh po preteklih šestih mesecih, odkar je WHO razglasila pandemijo.

Po vseh začetnih težavah pri soočanju s pandemijo, je tudi delo evropskih institucij steklo, skoraj tako, kot prej. Če govorimo o načrtih za prihodnje leto dela, upam, da bo demografija ena izmed prioritet tako Evropske komisije, kot tudi Evropskega Sveta. Kaj nam pomagajo programi in načrti za ljudi, če ljudi ni, ali pa bodo kmalu večinoma samo še starejši, kajne? Prejšnji teden smo tako govorili o poročilu o vplivu demografskih sprememb v EU. Vse pomanjkljivosti, ki jih imamo v naših sistemih zaposlovanja in upokojevanja, zdravstvenih in socialnih sistemih, so prišle na dan v preteklih mesecih. Komisarka za demografijo je prejšnji teden na odboru za zaposlovanje obljubila, da se bo še posebej trudila za območja, ki imajo z demografijo največ problemov. Sicer sama menim, da jih ima celotna Evropa, a držim jo za besedo.

V pričakovanju ‘najpomembnejšega’ govora leta, vas lepo pozdravljam. 

 

 

(foto: osebni arhiv poslanke)

Romana

Predsedovanje Svetu EU

Julij 2020

Dragi mladi, lepo pozdravljeni!

Verjetno ste že kje prebrali, da je Nemčija s 1. julijem prevzela »predsedovanje Evropski uniji«. To pravzaprav pomeni, da je prevzela 6-mesečno predsedovanje Svetu Evropske unije, institucije, ki jo sestavljajo voditelji držav članic. Slovenija bo Svetu predsedovala v drugi polovici prihodnjega leta, kar pomeni, da je že del t.i. »predsedujoče trojke«, tria držav, ki bodo predsedovale v prihajajočem letu in pol.

Države, ki bodo Svetu predsedovale v prihodnjih 18 mesecih, se skupaj dogovorijo o tem, katere bodo njihove prednostne naloge. Trenutno je zagotovo v ospredju boj proti posledicam Covid19. Unija potrebuje učinkovitost in ukrepanje. Poleg tega so med prioritetami tudi krepitev vloge EU v svetu, zagotavljanje varnosti (tudi pred novimi oblikami napadov, kot so kibernetski), urejanje migracij in še mnoge druge. Nemčija, na čelu s kanclerko Angelo Merkel, kot ena od ustanovnih, pa tudi najvplivnejših članic, ima vse možnosti, da Uniji uspešno predseduje. Vseeno pa upam, da si ne bo prihodnosti Unije krojila preveč po svojih merilih.

Predsedovanje namreč ni le obveznost, ampak tudi velika priložnost.

Priložnost, da se država dokaže na mednarodnem parketu in da predsedovanje izkoristi tudi za uveljavljanje njenih nacionalnih interesov. Od vsake države je odvisno, kako dobro predsedovanje izkoristi.

Slovenija je Svetu EU že predsedovala v letu 2008. Takrat smo bili v predsedovanju uspešni, izpolnili smo svoje obveznosti, v Uniji pa dvignili svoj ugled. Verjamem, da bo tudi tokrat tako!

Želim vam prijetne poletne dni! Uživajte in ostanite zdravi! laughing

 

(foto: osebni arhiv poslanke)

Romana

Dolgotrajna oskrba

Junij 2020

Dragi mladi!

V sredo sem sodelovala na posvetu pri predsedniku Republike Slovenije, Borutu Pahorju.

Večkrat organizira posvete, kjer se politiki in predstavniki različnih organizacij posvetujemo o različnih temah in na podlagi zaključkov lažje pripravimo zakonodajne rešitve. Včeraj je bila na vrsti ena najpomembnejših tem na domačem parketu, govorili smo o dolgotrajni oskrbi.

Veste kaj je dolgotrajna oskrba?

Gre za ukrepe in storitve, ki bi osebam s posebnimi potrebami, med njimi v največji meri starejšim, zagotovili potrebno socialno, zdravstveno in institucionalno varstvo. Nujnost ureditve se je še posebej pokazala med korona krizo. Trenutno so pravice starejših in oseb s posebnimi potrebami razdeljene med različne resorje in pogosto je dostop do njih otežen.

V Evropski uniji je Slovenija edina država članica, ki tega še nima sistemsko urejenega. Predlog zakona je trenutno v pripravi na ministrstvu za zdravje. Po dolgih desetih letih obljub se stvari končno premikajo v pravo smer.

Nekatere države Unije imajo ta sistem že dolgo urejen. Slovenija bi se lahko veliko naučila iz njihovih izkušenj. Seveda ima vsaka država specifike, ki jih bo pri oblikovanju zakona potrebno upoštevati, a če se ozremo čez mejo, bi lahko na primerih dobrih praks zgradili vzdržen sistem.

Pa ne samo na področju starejših, tudi glede vas, mladih, bi se Slovenija lahko marsikaj naučila iz dobrih praks ostalih evropskih držav. Pogledate kdaj čez mejo, kako ima Avstrija urejen sistem izobraževanja in delovne prakse? Naj vam bo to v razmislek 😊

Lepo se imejte!

(foto: osebni arhiv poslanke)

Romana

Na vas, mladih, svet stoji!

Maj 2020

Dragi mladi,

da na ravni Evropske unije obstaja več institucij, med katerimi so naloge zelo natančno razporejene, zagotovo že veste. Evropska komisija je tista, ki pripravlja zakonodajne predloge, Evropski parlament in Svet Evropske unije pa o teh predlogih razpravljata in odločata.

Evropski parlament je hkrati edina evropska institucija, v katero so izvoljeni evropski poslanci na volitvah vsakih 5 let. Zato smo evropski poslanci v svojem delovanju neposredno odgovorni svojim volivcem. Ti od nas pričakujejo, da Evropsko komisijo opozarjamo na izzive in probleme, za katere se nam zdi, da na ravni Evropske unije morda niso obravnavani dovolj celostno.

Prav danes obeležujemo mednarodni dan družine. Družine so se tudi v trenutni krizi izkazale za najboljše zavetišče pred revščino in socialno izključenostjo. Pred kratkim sem kot so-predsedujoča medskupini za demografske spremembe v Evropskem parlamentu, na Evropsko komisijo naslovila poziv, naj med pripravo ukrepov za okrevanje gospodarstva po koronakrizi ne pozabi na demografijo, pomemben izziv Evropske unije. Komisijo smo z ostalim vodstvom medskupine opozorili, naj v pripravi predlogov še posebno pozornost nameni skrbi družinam, od najmlajših članov, mladih staršev in vse do najstarejših, ki krize praviloma najtežje prenašajo. Prebivalstvo Evropske unije se hitro stara in narediti moramo vse, kar je v naši moči, da mladim omogočimo finančno neodvisnost, hitro osamosvajanje in jih spodbudimo pri odločanju za družino. Tudi v času gospodarske krize.

Saj veste: na mladih svet stoji smile

 

(foto: osebni arhiv poslanke)

Romana

 

Mladi, kam z vsem tem prostim časom?

April 2020

Dragi mladi,

v teh dneh se vse vrti okrog koronavirusa. Tudi naše delo v Evropskem parlamentu, prav danes namreč poteka plenarno zasedanje (na katerem sodelujemo preko spletnih aplikacij), je namenjeno sprejemanju nadaljnjih ukrepov za zajezitev virusa in soočanje z njegovimi posledicami.

O “koroni” poslušamo v medijih, se pogovarjamo doma, dnevno nas na virus opominjajo sprejeti ukrepi. Verjamem, da že komaj čakate, da se vrnete med sošolce, greste na kavo, v kino. Veste, kdo pa vse to še bolj težko čaka?

Naši starejši. Marsikomu izmed njih je preživljanje karantene veliko težje, kot nam. Niso tako vešči v spletnem komuniciranju, zato s prijatelji ne morejo ostati v kontaktu preko družbenih omrežij. Mediji jih zasipavajo z informacijami, katerih ne znajo oziroma ne zmorejo oceniti in jih pogosto tudi ne razumejo. Skrbi jih za svoje zdravje, za okužbe so veliko bolj dovzetni, kot mi. Pogosto okolica zanje nima pravega posluha.

Zato imam za vas predlog. Vsi mladi, ki ste zdravi in se dobro počutite, ter vam v teh dneh ostaja dovolj prostega časa, pomislite – imate v svoji bližini ali v svojem sorodstvu starejšo osebo, ki bi bila morda vesela pogovora (seveda takega, ki upošteva socialno distanco)? Morda si kdo želi slišati, kaj vse se dogaja na spletu, kaj je, razen koronavirusa, še tema pogovorov te dni. Potrebujejo kaj iz trgovine, pa se, zaradi slabega zdravja, tja le s strahom odpravijo sami?

Vzemite v roke telefon in jim polepšajte dan s prijazno besedo ali enostavno pomočjo. Verjemite mi, da bo zadoščenje veliko na obeh straneh!

(foto: osebni arhiv poslanke)

Romana

 

Iz Ljubljane v Bruselj v nekaj sekundah

Marec 2020

Pozdravljeni,

takole v teh dneh izgleda naše delo. Sestanki Evropskega parlamenta se, kljub strogim omejitvam potovanj, nadaljujejo. Letov iz Ljubljane v Bruselj že nekaj časa ni, a delo ne sme obstati. Zato prižgem računalnik in že sem v družbi kolegov poslancev. Tale posnetek je iz sestanka vodij nacionalnih delegacij, katerega glavna tema je bil odziv Evropske unije na izbruh koronavirusa. Evropska unija, na čelu z Evropsko komisijo, pripravlja konkretne, hitre in obsežne ukrepe za pomoč državam članicam, ki jih je virus najbolj prizadel. Prav tako pa se že pripravljamo na ekonomsko krizo, ki nas čaka po zamejitvi zdravstvene in se ji, na žalost ne bo moč izogniti.

Stvari torej tečejo naprej. Pa ne samo v Evropskem parlamentu, veliko poklicev se lahko v današnjem času vsaj v določeni meri opravlja od doma. Morda bo karantena, ki nas je prisilila, da ostanemo doma, prinesla tudi nekaj pozitivnih premikov v prihodnosti dela od doma. Delodajalci bodo uvideli, da produktivnost pri delu od doma ne pade, morda bo ponekod še višja.

Ob tem seveda ne pozabljamo na vse tiste, ki jim narava dela ne omogoča, da ostanejo doma. Iskrena hvala vsem tistim, ki se trudite na terenu!

(foto: Romana Tomc)

 

Romana Tomc

Poslančev dnevnik

Dobrodošli na spletni strani poslanskih dnevnikov. Te zanima kaj sploh počnejo evropski poslanci? Kakšno je njihovo stališče o aktualnih tematikah? Vse to in še veliko več izveste tukaj!

Tukaj namreč evropski poslanci mesečno poročajo o svojem delu v Evropskem parlamentu in ohranjajo stik z vami.

Veliko užitkov ob branju!

t

Preberi še o drugih poslancih

Share This

S pritiskom na gumb STRINJAM SE, se strinjate da Zavod PIP od tega trenutka dalje in v prihodnosti, na vašem računalniku, shranjuje vaše odločitve, za to da izboljša vašo uporabniško izkušnjo. več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri