Glede na najbolj relevantne ovadbe je bilo kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti iz. 297. člena kazenskega zakonika usmerjeno zoper osebe z naslednjimi osebnimi okoliščinami:

Resnični primeri sovražnega govora z razsodbami tožilstva [1]

1. LGBTI+ osebne okoliščine
 • Zapis na Facebooku: »te pedre bi mogu vse fuknt v plinsko celico, svet bi biu lepši«; obtožni predlog – obsodba, pogojna kazen dveh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

 

 • Komentar mladoletnega storilca pod člankom o Paradi ponosa: »bodte pripravljeni na smert ali pretep s pestmi… če se pojavite v ljubljani na javnem prostoru boste odgnan… skrijte se v nek klub in se tam analno posiljujte!! ZA SLOVENIJO PROTI PEDROM!«; odložen pregon ob izpolnitvi 20 ur dela v splošno korist.

 

 • Osumljenec je pod člankom z naslovom Ob tednu Parade čakajoč na spremembe napisal: »Izgleda, da nekateri dobro skrbijo za leglo bolezni. Te paradarje je treba poslati na Fukušimo ali pa Černobil. Ni čudno, da gre vse hudiču v rit.«; sklep o zavrženju ovadbe.

 

 • Storilec je na spletni strani siol.net pod člankom o Paradi ponosa v Ljubljani napisal komentar: »Blažiču treba spet malo po glavi nametat enih par dobrih batin. Drugo leto bodo paradirali 1 mesec. Vse udeležence dobro premikastit in to z železnimi palicami in bulerjemi v glavo. Kako vodovodarji in njihovi r.i.t.o.č.i.s.t.a.č.i delijo minuse na komentarje«; odložen pregon ob izpolnitvi naloge (plačilo 250 EUR v korist nevladne organizacije).
2. Romi
 • Obdolženec je na spletni strani pod člankom »Romski svetnici prerezali pnevmatike ter poslali grozilno pismo« objavil komentar: »goli otok je fraj, lahko bi vse umazane ci.gane naselili tja !! Sigurno ne bil plavali na kopno saj se vode bojijo, dokaz je da smrdijo še hujše kot dihurji !!!«; obtožni predlog – obsodba, pogojna kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

 • Osumljenci so na Facebooku pod fotografijo neznanega Roma in zapisom: »Na Dolenjskem so romski posamezniki pred dnevi kamenjali gasilce, v četrtek pa naj bi na novomeškem centru za socialno delo napadli uslužbenca zaradi zamude izplačila socialne pomoči. Koga bodo jutri napadli?«, objavljenem na profilu Vsi Slovenci in Slovenke, napisali:

  F.: »enga skrajno desnega nam manka da bi naredu red tko ko breilih na norveskem!!!«
  V.: »Taborisce, pa biokurjavo nardit.en cas bi kurli ca bi cigane pa tajkune ki jih
  fotrajo kurli.kevo jim jebem lopovsko.to so bacili.sploh pa ta na sliki agli maderfacker ;-)«
  B.: »cigane je treba iztrebit«
  A.: »mislim da država nima jajc da se bi lotila ciganskega vprašanja… in če že nismo sposobni narediti reda naj se vsaj policija umakne in bomo sami naredili red… pa ne bo treba ciganov preseljevat v romunijo, ker bi v sloveniji lahko na redili kak arbaits lager in v njega strpali cigane, da jih naučimo delovnih navad s pendrikom po betici«
  S.: »Vagon in en varilni aparat, to je resitev. :-)«
  C.: »js bi cagane kamenju iz METKI. Drgač pa upam da jim bajta zagori, pa da jih gasilci tud povohajo ne, kr naj se spražijo pa vse kar majo tut«;
  Izdan je bil sklep o zavrženju ovadbe.

 • Osumljenec je na spletni strani objavil komentar, naperjen proti Romom, v katerem je pozival, da se odpre račun, se nabavi napalm in par poklicnih morilcev ter da vsak prispeva 1.000 EUR, da se to »poštima«. Nato naj bi pozval ostale, da se odpre račun, kdo je za to, naj se javi ter da zberejo in naredijo red v tej državi, polni navlake; odložen pregon ob plačilu 250 EUR v korist javne ustanove ali v dobrodelne namene bolnišnice.
3. Muslimani
 • Osumljenec naj bi svoji sodelavki, ki je muslimanka, med pogovorom rekel: »Treba je zgraditi čim večjo džamijo, vse muslimane notr spravit, postavit dinamit, da vse skupaj raznese«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Obsojeni je pred stavbo Državnega zbora želel zažgati Koran. Polil ga je z bencinom in ga prižgal. Do uničenja ni prišlo, ker je ogenj pogasil policist; obsodba, pogojna kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

 • Osumljenec je v kolumni v tedniku Demokracija islam označil za »zločinsko religijo«, »islamski svet« pa za »zločinskega sovražnika«. Pozival je k fizičnemu uničenju in prepovedi »islamskega načina življenja«. Kolumno je zaključil s pozivom, naj razmislimo o možnosti ohranitve naše civilizacije ter zapisal: »Pot je le ena: raka je treba kapilarno odstraniti. Spraviti vse muslimane na ladje in jih poslati domov«; sklep o zavrženju ovadbe.
4. Begunci in migranti
 • Osumljeni je na Facebooku komentiral članek s portala RTVSLO o množičnem prihodu beguncev v Slovenijo tako, da je napisal: »s šmajsarjo vse bk pobt vključno z gnili politiki… hitlar ke si nucamo te krvavo!!!«; sklep o zavrženju ovadbe

 • Osumljenec je na Facebooku objavil prispevek z naslovom Begunska kriza, v katerem je med drugim napisal: »V Evropi dopuščamo sovražne imane, ki novačijo … mlada dekleta, da bodo postale „prostitutke boga“, oziroma maternice na dveh nogah, za rojevanje novih borcev. … Če hočemo videti prihodnost Sirskih imigrantov, poglejmo Rome, ki po tisoč letih „asimilacije“ še vedno niso Slovenci […] nihče vam ne pove, da je žalujoči oče, edini preživel le zato, ker je imel na sebi reševalni jopič, kar nam lepo predstavi patriarhalno ureditev in požrešno mentaliteto naših ljubih imigrantov: pusti otroka, da se utopi, se slikaj za časopis, poberi denar in odjebi.«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Predsednik Slovenske nacionalne stranke je na svoji hiši, ki je tudi sedež stranke, na elektronski reklamni tabli objavil sporočilo: »Migrante ven iz države!«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Odgovorni urednik in direktor NOVA24TV sta bila ovadena zaradi sistematičnega in načrtnega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti do prebežnikov iz drugih držav v Slovenijo. Objavljala naj bi nepodpisane in lažne novice, vse z enako (lažno) vsebino o zločinih in boleznih, za katere naj bi bili krivi prebežniki. Po mnenju tožilke je šlo v prvem članku »Migranti Slovencu v Škofijah razbili glavo in polomili rebra, nato pa oropali pekarno!« za primer poročanja o novicah, ki pa niso bile (v celoti) resnične, kar je bilo celo navedeno na koncu besedila (z opombo, da je bila novica le delno resnična); sklep o zavrženju ovadbe.
5. Drugi narodi nekdanje Jugoslavije:
 • Storilka je v Facebook skupini »Proti gradnji džamije v Sloveniji« objavila več sovražnih komentarjev zoper Bošnjake: »Ajida al kukrkol že,ti si pršla u MOJO državo žvet ne js u tvojo, in z največjim veselm: zgnjite usi bosanci ker ste podn,še 1 hiter bi mogu žvet da bi vs strpal u taborišča pa počas z genocidom pospraulal ^^ svet bi biu lepši ja :D«, »eh matic to je tko k primitiuci ne razumejo kaj jim dopoveduješ,zato pa nam hodjo u Slovenijo pucat drek ker dle nikol naujo pršli:D ne znajo se pa brant z besedami kr večina nima večja iq od kšne bakterije, zto bi se pa fajtal,norci 😀 genocid nad boasnce…:D pisda če bi me kdo reku da sm bosanka bi bla ful užaljena,raj vidm da mi kdo reče da sm prasica :D«; odložen pregon ob izpolnitvi naloge, pri določitvi katere je bilo upoštevano njeno slabo premoženjsko stanje (plačilo 100 EUR v korist nevladne organizacije v javnem interesu).

 • Osumljenec je na zurnal24.si pod člankom »Ustoličenje patriarha« oddal komentar: »srbe na vrbe«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Mladoletni osumljenci so na omrežju Facebook v skupini Vsi Slovenci in Slovenke objavili sovražne komentarje: »to bi mogl učer pospravt k je bla čistilna akcija«, »ne širi svoj čefurski primitivizem, nam poštenim slovenskim ljudem!! Pa jebej ti sam seb Srbijo proklet čefur nagravžen! Je kdo redu da ne smeš jit nazaj u Srbijo kar premakn to svojo pizdo pa via Jug!! Slovenia=Slovencem«, »Sasa hahahahha-hahahhaha srbe na vrbe! granate na hrvat mir ljudem!« in »ma izbiro u auschwitz al pa nazaj u romunijo! Bravo!«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Storilci so na rokometni tekmi gostujočemu klubu iz Bosne s tribun kazali sredince in skandirali: »Nož, žica, Srebrenica«; obtožni predlog – obsodba na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusnimi dobami od treh do pet let
6. Politično prepričanje
 • Storilec je na spletni strani objavil komentar, ki se je glasil: »zbiram prave Slovence za napad na udbogolazen in komunajzerje – to gamad moramo pobiti, če ne bomo kruha lačni«, ter k zapisu dopisal tudi svojo telefonsko številko, priimek in kraj in dodal: »nekaj nas je že«; obtožni predlog – obsodba, pogojna kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

 • Osumljenec je na 24ur.com pod člankom »[P] popolnoma neizkušen, [Ž] še hujši« objavil komentarje: »Jutri bo gorelo!!!«, »Dol z gnojem, ki skrbi za privilegiranc – homote, zigane, tajkune in lopove ala [K] in [Z]…dol s komunistično bando!!!«, »Dol z bando protikomunistično, ki podpira srbske okupatorje!!!!«, »…Marš komunistična drhal !!!!! Jutri dobite svoje!!!!«, »Jutri bo v MB gorelo!!! Toko so se tudi Breiviku smejali!!! Ampak jutri bo gorelo!!! Protikomunistom privilegiranim, ki skrbijo edino za [VZ], [K] in Zigane, bo odklenkalo!!! Smrt new world orederu!!!«, »Jutri vam ne bo več smešno…me zanima, če bo [XY] še dihal ob takem času!!! Čas je za revolucijo!!!«, »Gorel bo tisti vaš bunker…na križišču Cankarjeve in Razlagove…transiral vam bom Road to hell!!!«, »Komunisti!!! Jutri je Road to hell!!! Poginem, ampak tudi vi z mano!!!«, »Komunisti, vas je kaj strah??? Breivik prihaja, hehehehehe…«; sklep o zavrženju ovadbe.
7. Temnopolti:
 • Osumljenec in neznani storilci so pred Parlament pubom v Ljubljani na skupino Kubancev vpili: »Niger pejt v afriko, vrni se v džunglo«. Ko so ti zbežali, so za njimi metali stole, kozarce in steklenice. Osumljenec je napadel enega izmed Kubancev s stolom in ga poskušal udariti ter vanj metal kamenje; obtožni predlog, obsodba, pogojna kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

 • Storilec je na spletni strani siol.net pod člankom »Kaj je povedal Ganski selektor po porazu z Urugvajem« objavil žaljive komentarje: »Kot v fuzbali in real lajfu se je se enkrat pokazalo da nigeri niso sposobni voditelji !!!! Skoraj so kot japonske kamikaze, a ko je treba neja narediti stisnejo ta svoja velika porna jajca med noge !!!«, »Moj komentar je takoj pod nivojem ko povem resnico! Nisem jaz kriv da imajo male možgane!!!! Dobra Gana je še kolikor toliko, a ostale afriške reprezentance imajo super igralce, a ko jih spustiš na igrišče so kot čreda pobesnelih bikov, še posebej ko rezultat ni dober. Zato je pa jar vodila tistih 20% belcev, ker sedaj ko so nigeri prevzeli ti nigeri slabo živijo!!! Prej za časa apatheida, pa čeprav niso imeli svobode so živeli super!!!« in »Peter pojdi ju3 na pedersko parado gnoj prizadeti!!! Jebem prasico ki je takega kretena skotila!!! Potem mi pa ti napreden človek, sprejemnik vsega gnilega povej zakaj afričani nikoli nič ne naredijo v nogometu, navkljub dobrim igralcem???«; obtožni predlog, obsodba, pogojna kazen dveh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

 • Storilec je oškodovanko, ki je afriškega porekla, med prepirom zmerjal s »črnuhinjo«, ob drugem dogodku pa je med vožnjo mimo njene hiše vpričo drugih oseb večkrat zavpil: »črnuhi raus!«; odložen pregon ob izpolnitvi povračila škode 1.750 EUR oškodovanki.

 • Storilca sta v centru mesta s sprejem napisala več rasističnih grafitov: keltske križe, napisa »smrt nigerom« in »nigeri vun« ter svastiko; en storilec je bil obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora ob preizkusni dobi dveh let, drugi pa se je dogovoril za odložen pregon ob plačilu zneska v korist nevladne organizacije.
8. Drugi

Madžari:

 • Storilec je na več elektronskih naslovov javnih institucij pošiljal različna sporočila s psevdozgodovinarskimi teorijami o Madžarih in madžarski narodnostni skupnosti v Sloveniji, s katerimi je zmerjal in žalil pripadnike madžarske skupnosti. Zapisal je, da »Madžari, ki so zatajili slovenstvo spokradejo Slovencem 15 milj. EUR vsak cirka 2000 EUR. Slovence spokradejo 150 krat toliko kot dobijo porabski AUTOHTONI Slovenci od Madžarske.«; obtožni predlog, trikrat je bil obsojen na pogojno kazen zapora.

 

Politiki:

 • Osumljenec je na t. i. vseslovenski vstaji nosil transparent: »politiki marš v Barbara rov«; sklep o zavrženju ovadbe.

Konkretni politik in politična stranka:

 • Osumljenec je na transformator zapisal: »[J] lopov izdajalec, SDS izdajalci« in narisal kljukasti križ; obtožni predlog, sodišče pa je osumljenca oprostilo obtožbe.

 

Predsednik vlade:

 • Obdolženec je na omrežju Facebook objavil več komentarjev zoper predsednika vlade, med drugim, da naj: »spizdi iz politike ali pa se naj obesi,« in v komentar jih nadalje, da bo ljudi pozval k orožju, da mu bodo poslali »metek v čelo«, da ga čakajo »direktne bombe« in podobno; tožilstvo je sprva podalo obtožni predlog in ga pozneje na glavni obravnavi umaknilo, zato je sodišče izdalo zavrnilno sodbo.

 

Predsednik države:

 • Storilec je na spletni strani bicikel.com na forumu »Referendum o arbitražnem sporazumu« poslal komentar, naperjen proti predsedniku vlade RS [P], v katerem je med drugim zapisal: »In če se to zgodi, mi ne bo žal, če bo kdo tega prekletega [P], kateri je zajebal državo, sprl državljane, obesil na prvo drevo ali ga ustrelil kot največjega zločinca in izdajalca.«; odložen pregon ob izpolnitvi 50 ur dela v splošno korist.
  | 40KAZENSKOPRAVNI PREGON SOVRAŽNEGA GOVORA V SLOVENIJI PO 297 ČLENU KZ-1

 

Judje:

 • Osumljenec je v sobotni prilogi Dela v pismih bralcev zapisal: »… svetovno židovstvo, ki finančno uničuje Ameriko in Evropo. Saj ni čudno, da sta Hitler in Stalin dobro vedela te stvari in sta jih zato preganjala z vsemi jadri. Prav jim je.«; sklep o zavrženju ovadbe.

 

Vprašanje zanikanje holokavsta:

 • Osumljenec je kot gost v televizijski oddaji podal sporne izjave glede Židov in holokavsta, med drugim: »Nemški narod je žrtev židovskega vsiljevanja in kurjenja možganov s tako imenovano holokavstologijo. Sprašujem vas, kaj ima moja generacija Nemcev s Kajnovim znamenjem genocida, domnevnega, oz. holokavstom. Dejansko gre za zelo perfiden način Židov, da so želeli nemški um zapreti, ustvariti kolektivno krivdo in ustvariti načrt raznemčenja, razfrancozenja, razangleženja in vzpostaviti multikulti distopijo.«; sklep o zavrženju ovadbe.

 

Policisti:

 • Osumljenca sta na svojih Facebook profilih napisala: B. je zapisal daljše besedilo, ki ga lahko povzamemo z večkrat ponovljenim »pizda vam materna policajska«, nato sledijo komentarji: S.: »To to v kratkon mo jih pokali Tej pandure zjebane«, B.: »pokali? KLALI.«, »nega milosti nej do policaja pa nej do lopova pa nej do sočloveka više! .prošla je milost!«, S.: »Tocno tak ajd idemo napunim strazere pa akcija dober policaj mrtef policaj A.C.A.B«; sklep o zavrženju ovadbe.
  Sodniki in tožilci:
  Osumljenec je na Facebooku objavil komentar: »Sramota. Na goli otok s takimi…« S tem je komentiral objavo v zvezi s poskusom uboja, kjer so tožilci in sodniki naredili napake in nekoga obsodili za poskus uboja in ne za poskus umora; sklep o zavrženju ovadbe.
 • Zapis na Facebooku: »te pedre bi mogu vse fuknt v plinsko celico, svet bi biu lepši«; obtožni predlog – obsodba, pogojna kazen dveh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

 

 • Komentar mladoletnega storilca pod člankom o Paradi ponosa: »bodte pripravljeni na smert ali pretep s pestmi… če se pojavite v ljubljani na javnem prostoru boste odgnan… skrijte se v nek klub in se tam analno posiljujte!! ZA SLOVENIJO PROTI PEDROM!«; odložen pregon ob izpolnitvi 20 ur dela v splošno korist.

 

 • Osumljenec je pod člankom z naslovom Ob tednu Parade čakajoč na spremembe napisal: »Izgleda, da nekateri dobro skrbijo za leglo bolezni. Te paradarje je treba poslati na Fukušimo ali pa Černobil. Ni čudno, da gre vse hudiču v rit.«; sklep o zavrženju ovadbe.

 

 • Storilec je na spletni strani siol.net pod člankom o Paradi ponosa v Ljubljani napisal komentar: »Blažiču treba spet malo po glavi nametat enih par dobrih batin. Drugo leto bodo paradirali 1 mesec. Vse udeležence dobro premikastit in to z železnimi palicami in bulerjemi v glavo. Kako vodovodarji in njihovi r.i.t.o.č.i.s.t.a.č.i delijo minuse na komentarje«; odložen pregon ob izpolnitvi naloge (plačilo 250 EUR v korist nevladne organizacije).
 • Obdolženec je na spletni strani pod člankom »Romski svetnici prerezali pnevmatike ter poslali grozilno pismo« objavil komentar: »goli otok je fraj, lahko bi vse umazane ci.gane naselili tja !! Sigurno ne bil plavali na kopno saj se vode bojijo, dokaz je da smrdijo še hujše kot dihurji !!!«; obtožni predlog – obsodba, pogojna kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

 • Osumljenci so na Facebooku pod fotografijo neznanega Roma in zapisom: »Na Dolenjskem so romski posamezniki pred dnevi kamenjali gasilce, v četrtek pa naj bi na novomeškem centru za socialno delo napadli uslužbenca zaradi zamude izplačila socialne pomoči. Koga bodo jutri napadli?«, objavljenem na profilu Vsi Slovenci in Slovenke, napisali:

  F.: »enga skrajno desnega nam manka da bi naredu red tko ko breilih na norveskem!!!«
  V.: »Taborisce, pa biokurjavo nardit.en cas bi kurli ca bi cigane pa tajkune ki jih
  fotrajo kurli.kevo jim jebem lopovsko.to so bacili.sploh pa ta na sliki agli maderfacker ;-)«
  B.: »cigane je treba iztrebit«
  A.: »mislim da država nima jajc da se bi lotila ciganskega vprašanja… in če že nismo sposobni narediti reda naj se vsaj policija umakne in bomo sami naredili red… pa ne bo treba ciganov preseljevat v romunijo, ker bi v sloveniji lahko na redili kak arbaits lager in v njega strpali cigane, da jih naučimo delovnih navad s pendrikom po betici«
  S.: »Vagon in en varilni aparat, to je resitev. :-)«
  C.: »js bi cagane kamenju iz METKI. Drgač pa upam da jim bajta zagori, pa da jih gasilci tud povohajo ne, kr naj se spražijo pa vse kar majo tut«;
  Izdan je bil sklep o zavrženju ovadbe.

 • Osumljenec je na spletni strani objavil komentar, naperjen proti Romom, v katerem je pozival, da se odpre račun, se nabavi napalm in par poklicnih morilcev ter da vsak prispeva 1.000 EUR, da se to »poštima«. Nato naj bi pozval ostale, da se odpre račun, kdo je za to, naj se javi ter da zberejo in naredijo red v tej državi, polni navlake; odložen pregon ob plačilu 250 EUR v korist javne ustanove ali v dobrodelne namene bolnišnice.
 • Osumljenec naj bi svoji sodelavki, ki je muslimanka, med pogovorom rekel: »Treba je zgraditi čim večjo džamijo, vse muslimane notr spravit, postavit dinamit, da vse skupaj raznese«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Obsojeni je pred stavbo Državnega zbora želel zažgati Koran. Polil ga je z bencinom in ga prižgal. Do uničenja ni prišlo, ker je ogenj pogasil policist; obsodba, pogojna kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

 • Osumljenec je v kolumni v tedniku Demokracija islam označil za »zločinsko religijo«, »islamski svet« pa za »zločinskega sovražnika«. Pozival je k fizičnemu uničenju in prepovedi »islamskega načina življenja«. Kolumno je zaključil s pozivom, naj razmislimo o možnosti ohranitve naše civilizacije ter zapisal: »Pot je le ena: raka je treba kapilarno odstraniti. Spraviti vse muslimane na ladje in jih poslati domov«; sklep o zavrženju ovadbe.
 •  
 • Osumljeni je na Facebooku komentiral članek s portala RTVSLO o množičnem prihodu beguncev v Slovenijo tako, da je napisal: »s šmajsarjo vse bk pobt vključno z gnili politiki… hitlar ke si nucamo te krvavo!!!«; sklep o zavrženju ovadbe

 • Osumljenec je na Facebooku objavil prispevek z naslovom Begunska kriza, v katerem je med drugim napisal: »V Evropi dopuščamo sovražne imane, ki novačijo … mlada dekleta, da bodo postale „prostitutke boga“, oziroma maternice na dveh nogah, za rojevanje novih borcev. … Če hočemo videti prihodnost Sirskih imigrantov, poglejmo Rome, ki po tisoč letih „asimilacije“ še vedno niso Slovenci […] nihče vam ne pove, da je žalujoči oče, edini preživel le zato, ker je imel na sebi reševalni jopič, kar nam lepo predstavi patriarhalno ureditev in požrešno mentaliteto naših ljubih imigrantov: pusti otroka, da se utopi, se slikaj za časopis, poberi denar in odjebi.«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Predsednik Slovenske nacionalne stranke je na svoji hiši, ki je tudi sedež stranke, na elektronski reklamni tabli objavil sporočilo: »Migrante ven iz države!«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Odgovorni urednik in direktor NOVA24TV sta bila ovadena zaradi sistematičnega in načrtnega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti do prebežnikov iz drugih držav v Slovenijo. Objavljala naj bi nepodpisane in lažne novice, vse z enako (lažno) vsebino o zločinih in boleznih, za katere naj bi bili krivi prebežniki. Po mnenju tožilke je šlo v prvem članku »Migranti Slovencu v Škofijah razbili glavo in polomili rebra, nato pa oropali pekarno!« za primer poročanja o novicah, ki pa niso bile (v celoti) resnične, kar je bilo celo navedeno na koncu besedila (z opombo, da je bila novica le delno resnična); sklep o zavrženju ovadbe.
 •  
 • Storilka je v Facebook skupini »Proti gradnji džamije v Sloveniji« objavila več sovražnih komentarjev zoper Bošnjake: »Ajida al kukrkol že,ti si pršla u MOJO državo žvet ne js u tvojo, in z največjim veselm: zgnjite usi bosanci ker ste podn,še 1 hiter bi mogu žvet da bi vs strpal u taborišča pa počas z genocidom pospraulal ^^ svet bi biu lepši ja :D«, »eh matic to je tko k primitiuci ne razumejo kaj jim dopoveduješ,zato pa nam hodjo u Slovenijo pucat drek ker dle nikol naujo pršli:D ne znajo se pa brant z besedami kr večina nima večja iq od kšne bakterije, zto bi se pa fajtal,norci 😀 genocid nad boasnce…:D pisda če bi me kdo reku da sm bosanka bi bla ful užaljena,raj vidm da mi kdo reče da sm prasica :D«; odložen pregon ob izpolnitvi naloge, pri določitvi katere je bilo upoštevano njeno slabo premoženjsko stanje (plačilo 100 EUR v korist nevladne organizacije v javnem interesu).

 • Osumljenec je na zurnal24.si pod člankom »Ustoličenje patriarha« oddal komentar: »srbe na vrbe«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Mladoletni osumljenci so na omrežju Facebook v skupini Vsi Slovenci in Slovenke objavili sovražne komentarje: »to bi mogl učer pospravt k je bla čistilna akcija«, »ne širi svoj čefurski primitivizem, nam poštenim slovenskim ljudem!! Pa jebej ti sam seb Srbijo proklet čefur nagravžen! Je kdo redu da ne smeš jit nazaj u Srbijo kar premakn to svojo pizdo pa via Jug!! Slovenia=Slovencem«, »Sasa hahahahha-hahahhaha srbe na vrbe! granate na hrvat mir ljudem!« in »ma izbiro u auschwitz al pa nazaj u romunijo! Bravo!«; sklep o zavrženju ovadbe.

 • Storilci so na rokometni tekmi gostujočemu klubu iz Bosne s tribun kazali sredince in skandirali: »Nož, žica, Srebrenica«; obtožni predlog – obsodba na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusnimi dobami od treh do pet let
 •  
 • Storilec je na spletni strani objavil komentar, ki se je glasil: »zbiram prave Slovence za napad na udbogolazen in komunajzerje – to gamad moramo pobiti, če ne bomo kruha lačni«, ter k zapisu dopisal tudi svojo telefonsko številko, priimek in kraj in dodal: »nekaj nas je že«; obtožni predlog – obsodba, pogojna kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

 • Osumljenec je na 24ur.com pod člankom »[P] popolnoma neizkušen, [Ž] še hujši« objavil komentarje: »Jutri bo gorelo!!!«, »Dol z gnojem, ki skrbi za privilegiranc – homote, zigane, tajkune in lopove ala [K] in [Z]…dol s komunistično bando!!!«, »Dol z bando protikomunistično, ki podpira srbske okupatorje!!!!«, »…Marš komunistična drhal !!!!! Jutri dobite svoje!!!!«, »Jutri bo v MB gorelo!!! Toko so se tudi Breiviku smejali!!! Ampak jutri bo gorelo!!! Protikomunistom privilegiranim, ki skrbijo edino za [VZ], [K] in Zigane, bo odklenkalo!!! Smrt new world orederu!!!«, »Jutri vam ne bo več smešno…me zanima, če bo [XY] še dihal ob takem času!!! Čas je za revolucijo!!!«, »Gorel bo tisti vaš bunker…na križišču Cankarjeve in Razlagove…transiral vam bom Road to hell!!!«, »Komunisti!!! Jutri je Road to hell!!! Poginem, ampak tudi vi z mano!!!«, »Komunisti, vas je kaj strah??? Breivik prihaja, hehehehehe…«; sklep o zavrženju ovadbe.
 •  
 • Osumljenec in neznani storilci so pred Parlament pubom v Ljubljani na skupino Kubancev vpili: »Niger pejt v afriko, vrni se v džunglo«. Ko so ti zbežali, so za njimi metali stole, kozarce in steklenice. Osumljenec je napadel enega izmed Kubancev s stolom in ga poskušal udariti ter vanj metal kamenje; obtožni predlog, obsodba, pogojna kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

 • Storilec je na spletni strani siol.net pod člankom »Kaj je povedal Ganski selektor po porazu z Urugvajem« objavil žaljive komentarje: »Kot v fuzbali in real lajfu se je se enkrat pokazalo da nigeri niso sposobni voditelji !!!! Skoraj so kot japonske kamikaze, a ko je treba neja narediti stisnejo ta svoja velika porna jajca med noge !!!«, »Moj komentar je takoj pod nivojem ko povem resnico! Nisem jaz kriv da imajo male možgane!!!! Dobra Gana je še kolikor toliko, a ostale afriške reprezentance imajo super igralce, a ko jih spustiš na igrišče so kot čreda pobesnelih bikov, še posebej ko rezultat ni dober. Zato je pa jar vodila tistih 20% belcev, ker sedaj ko so nigeri prevzeli ti nigeri slabo živijo!!! Prej za časa apatheida, pa čeprav niso imeli svobode so živeli super!!!« in »Peter pojdi ju3 na pedersko parado gnoj prizadeti!!! Jebem prasico ki je takega kretena skotila!!! Potem mi pa ti napreden človek, sprejemnik vsega gnilega povej zakaj afričani nikoli nič ne naredijo v nogometu, navkljub dobrim igralcem???«; obtožni predlog, obsodba, pogojna kazen dveh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

 • Storilec je oškodovanko, ki je afriškega porekla, med prepirom zmerjal s »črnuhinjo«, ob drugem dogodku pa je med vožnjo mimo njene hiše vpričo drugih oseb večkrat zavpil: »črnuhi raus!«; odložen pregon ob izpolnitvi povračila škode 1.750 EUR oškodovanki.

 • Storilca sta v centru mesta s sprejem napisala več rasističnih grafitov: keltske križe, napisa »smrt nigerom« in »nigeri vun« ter svastiko; en storilec je bil obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora ob preizkusni dobi dveh let, drugi pa se je dogovoril za odložen pregon ob plačilu zneska v korist nevladne organizacije.
 •  
 • Madžari:

  • Storilec je na več elektronskih naslovov javnih institucij pošiljal različna sporočila s psevdozgodovinarskimi teorijami o Madžarih in madžarski narodnostni skupnosti v Sloveniji, s katerimi je zmerjal in žalil pripadnike madžarske skupnosti. Zapisal je, da »Madžari, ki so zatajili slovenstvo spokradejo Slovencem 15 milj. EUR vsak cirka 2000 EUR. Slovence spokradejo 150 krat toliko kot dobijo porabski AUTOHTONI Slovenci od Madžarske.«; obtožni predlog, trikrat je bil obsojen na pogojno kazen zapora.

   

  Politiki:

  • Osumljenec je na t. i. vseslovenski vstaji nosil transparent: »politiki marš v Barbara rov«; sklep o zavrženju ovadbe.

  Konkretni politik in politična stranka:

  • Osumljenec je na transformator zapisal: »[J] lopov izdajalec, SDS izdajalci« in narisal kljukasti križ; obtožni predlog, sodišče pa je osumljenca oprostilo obtožbe.

   

  Predsednik vlade:

  • Obdolženec je na omrežju Facebook objavil več komentarjev zoper predsednika vlade, med drugim, da naj: »spizdi iz politike ali pa se naj obesi,« in v komentar jih nadalje, da bo ljudi pozval k orožju, da mu bodo poslali »metek v čelo«, da ga čakajo »direktne bombe« in podobno; tožilstvo je sprva podalo obtožni predlog in ga pozneje na glavni obravnavi umaknilo, zato je sodišče izdalo zavrnilno sodbo.

   

  Predsednik države:

  • Storilec je na spletni strani bicikel.com na forumu »Referendum o arbitražnem sporazumu« poslal komentar, naperjen proti predsedniku vlade RS [P], v katerem je med drugim zapisal: »In če se to zgodi, mi ne bo žal, če bo kdo tega prekletega [P], kateri je zajebal državo, sprl državljane, obesil na prvo drevo ali ga ustrelil kot največjega zločinca in izdajalca.«; odložen pregon ob izpolnitvi 50 ur dela v splošno korist.
   | 40KAZENSKOPRAVNI PREGON SOVRAŽNEGA GOVORA V SLOVENIJI PO 297 ČLENU KZ-1

   

  Judje:

  • Osumljenec je v sobotni prilogi Dela v pismih bralcev zapisal: »… svetovno židovstvo, ki finančno uničuje Ameriko in Evropo. Saj ni čudno, da sta Hitler in Stalin dobro vedela te stvari in sta jih zato preganjala z vsemi jadri. Prav jim je.«; sklep o zavrženju ovadbe.

   

  Vprašanje zanikanje holokavsta:

  • Osumljenec je kot gost v televizijski oddaji podal sporne izjave glede Židov in holokavsta, med drugim: »Nemški narod je žrtev židovskega vsiljevanja in kurjenja možganov s tako imenovano holokavstologijo. Sprašujem vas, kaj ima moja generacija Nemcev s Kajnovim znamenjem genocida, domnevnega, oz. holokavstom. Dejansko gre za zelo perfiden način Židov, da so želeli nemški um zapreti, ustvariti kolektivno krivdo in ustvariti načrt raznemčenja, razfrancozenja, razangleženja in vzpostaviti multikulti distopijo.«; sklep o zavrženju ovadbe.

   

  Policisti:

  • Osumljenca sta na svojih Facebook profilih napisala: B. je zapisal daljše besedilo, ki ga lahko povzamemo z večkrat ponovljenim »pizda vam materna policajska«, nato sledijo komentarji: S.: »To to v kratkon mo jih pokali Tej pandure zjebane«, B.: »pokali? KLALI.«, »nega milosti nej do policaja pa nej do lopova pa nej do sočloveka više! .prošla je milost!«, S.: »Tocno tak ajd idemo napunim strazere pa akcija dober policaj mrtef policaj A.C.A.B«; sklep o zavrženju ovadbe.
   Sodniki in tožilci:
   Osumljenec je na Facebooku objavil komentar: »Sramota. Na goli otok s takimi…« S tem je komentiral objavo v zvezi s poskusom uboja, kjer so tožilci in sodniki naredili napake in nekoga obsodili za poskus uboja in ne za poskus umora; sklep o zavrženju ovadbe.

Viri:

 1. Varuh človekovih pravic Republike Slovenije. (2021). Kazenskopravni pregon sovražnega govora v Sloveniji po 297. členu Kazenskega zakonika KZ-1: Analiza tožilske prakse pregona kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti v obdobju 2008–2018. Ljubljana: Varuh človekovih pravic RS. Pridobljeno na https://www.varuh-rs.si/fileadmin/user_upload/pdf/Razne_publikacije/Sovrazni_govor_knjizica2.pdf
Share This

S pritiskom na gumb STRINJAM SE, se strinjate da Zavod PIP od tega trenutka dalje in v prihodnosti, na vašem računalniku, shranjuje vaše odločitve, za to da izboljša vašo uporabniško izkušnjo. več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri