V četrtek 16. decembra ob 18.00 smo se v občini Lenart (Dom kulture Lenart) pogovarjali o pomembnosti zanesljivega in odpornega prehranskega sistema, ki lahko državljanom v vseh okoliščinah zagotovi dostop do zadostne količine cenovno dostopne hrane. Pandemija virusa covid-19 nas je še posebej opomnila na povezavo med zdravjem, ekosistemom, dobavnimi verigami in mejami našega planeta. Gostje razprave so bili:

  • Milojka Domajnko, direktorica Razvojne agencije Slovenske gorice;
  • Renata Karba, namestnica direktorice Umanotere;
  • Denis Ploj, direktor zadruge Dobrina.

V uvodu je bilo predstavljeno delovanje zadruge Dobrina, ki je uspela v lokalnem okolju napraviti preboj in si zagotoviti trg za lokalne kmetijske izdelke, ki so bili pridelani na lokalnih kmetijah. Kmetje so se v preteklosti srečevali z velikim problemom, kako spraviti svoje produkte na lokalni trg, lokalnim odjemalcem pa tudi lokalnim ustanovam npr. šolam. In ravno na tem mestu je bila pomembna ustanovitev zadruge, ki danes vključuje že okoli 130 kmetij iz celotne Slovenije, ampak večino iz podravske regije. Zdaj že obstaja stabilen trg, ki lahko sprejema lokalne izdelke, v zadnjem desetletju se je pri potrošnikih tudi opazno povečalo zanimanje za lokalne izdelke. Trendi na tem področju so pozitivni.  “Celo veletrgovci in multinacionalke morajo danes igrati na noto lokalno pridelane, ekološke hrane, če želijo ohraniti svoj položaj,” je poudaril Denis Ploj.

Občane je ob tem tudi zanimalo, če je lokalno pridelana hrana res bolj varna in kvalitetna, od uvožene, ki jo je mogoče kupiti v velikih trgovinskih verigah. Največja prednost lokalno pridelane hrane je predvsem lahka in jasna sledljivost – če nekdo krši pravila, dodaja neprimerne snovi v krmo itd., ga lahko zelo hitro izsledimo. Pri hrani, ki pride iz drugih kontinentov, ali pa iz Španije, Češke to ni mogoče. Velik problem so dolge dobavne verige, na tej poti se spreminjajo deklaracije in hrana, za katero piše “pridelano v Španiji”, ni nujno pridelana v tej državi. V lokalnih skupnostih pa točno vemo, od katerega kmeta so prišli izdelki in pridelki, zato možnosti za manipulacijo praktično ni. Pri hrani iz tujine izvorna kmetija nekega izdelka ni znana.

Pomembno vlogo v lokalnem okolju ima tudi Regionalna razvojna agencija Slovenske gorice, ki je predvsem točka, preko katere tečejo informacije iz lokalnih skupnosti naprej do ministrstev in tudi v Bruselj, ter iz Bruslja nazaj v lokalna okolja. Dr. Milojka Domajnko je povedala, da se vsi akterji na tej relaciji sicer ne slišijo, ampak to je priložnost za lokalno prebivalstvo, da pove svoje mnenje in predlaga projekte, ki bi naslovili njihove težave, s katerimi se soočajo. Jasno se kaže, da bo v prihodnje treba krepiti lokalne skupnosti in primer dobre prakse je ravno zadruga Dobrina. Razvojna agencija v svojem delu opaža, da je treba zagotavljati policentrični razvoj, da je treba zagotavljati zelena in trajnostna delovna mesta v lokalnem okolju. Le na tak način se bo regija okrepila in priložnosti za tak preboj obstajajo. Ena od pomembnih panog je zagotov lahko lokalni, trajnostni turizem, tukaj je veliko ponudbe turističnih kmetij, butičnega turizma, kulinarike, izjemne narave – vse te danosti bomo morali bolje izkoristiti. Pri tem pa je dr. Renata Karba poudarila, da mora biti turizem, ki bo prinesel razvoj in dodano vrednost, predvsem trajnosten in odgovoren – odgovoren do lokalnega okolja in prebivalcev, ki v njem živijo. Na tem področju predračijo predvsem slovenski kulinarični ponudniki, ki dosegajo zelo visok nivo, ponudniki so se med seboj začeli povezovati, kar jim prinaša dobre rezultate. Slovenija je prav tako postala priljubljena kolesarska destinacija.

Bistvena za razvoj lokalnih skupnosti in za koriščenje priložnosti, ki jo ponuja EU s svojimi skladi in projekti je treba predvsem razviti dobro komunikacijo med prebivalstvom, lokalnimi odločevalci ter nacionalno ravnjo in ravnjo EU. A številne slovenske občine so majhne, z nizkim številom zaposlenih in zato je gradnja takšne komunikacije med različnimi akterji na različnih ravneh dolgotrajen proces, ki pa prinaša vidne uspehe, ko zaživi.

Share This

S pritiskom na gumb STRINJAM SE, se strinjate da Zavod PIP od tega trenutka dalje in v prihodnosti, na vašem računalniku, shranjuje vaše odločitve, za to da izboljša vašo uporabniško izkušnjo. več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri